torstaina, syyskuuta 17, 2009

Energiaa ja sen tuhlausta

Tanskassa vihitään tänään käyttöön maailman suurin merellä toimiva tuulipuisto, joka tuottaa tuottaa sähköä 200 000 kotiin. Tanskassa tuulivoima kattaa lähes 20 % maan sähkön kulutuksesta.

* * *

Entäpä Suomessa? Meillä ei puhuta niinkään tuulivoimasta, vaan tuhlataan energiaa ydinvoimakeskusteluun.

Ydinvoimayhtiöt riitelevät siitä, saako Fennovoima sijoittaa mahdolliset ydinjätteensä kilpailijansa TVO:n ydinjäteluolaan. Kyse on siitä, että ydinvoimalupia haettaessa kysytään miten ydinjätteen hoidetaan. TVO ilmeisesti siis yrittää pelata Fennovoiman ulos kuvioista.

Tavallaan kinastelu on turhaa, sillä Eurajoella ei vielä kaiveta tuotantoluolaa, vaan vasta tutkimusluolaa. Toisaalta koko ydinjäteongelma on lopullisesti ratkaisematta, sillä maahan kaivaminen voi osoittautua menossa olevista tutkimuksista huolimatta liian riskialttiiksi ratkaisuksi.

* * *

US:n uutinen sen sijaan kertoo apulaisprofessori Ari Lampisen selvityksestä
, jossa on tarkasteltu sitä, miten Teollisuuden Voiman perustelut Olkiluodon kolmosyksikön rakentamiselle ovat pitäneet.

Perusteluista virheellisiksi ovat osoittautuneet ainakin arvio aikataulusta, kustannuksista ja kotimaisen työvoiman osuudesta. Lisäksi rakennustöiden venyminen on viivyttänyt tavoitetta vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

Viidennestä ydinvoimalasta on siis päätetty eduskunnassa virheellisin perustein.

Tämä on aika huono kuva. Ydinvoimalupia haettaesa voidaan siis kertoilla mitä tahansa, jonka perusteella poliitikot antavat luvat. Sen jälkeen alkaakin sitten toisenlainen todellisuus hutilointineen.

Ei kommentteja: