tiistaina, syyskuuta 22, 2009

"Hukka perii"

Kööpenhaminan ilmastokokous lähestyy ja maailman johtajien paperit ovat sekaisin yhä edelleen.

Esimerkiksi YK:n ilmastosihteeristön johtaja Yvo de Boer on todennut, että on turha enää haaveilla kokonaisvaltaisesta ilmastosopimuksesta Kööpenhaminassa. Saman suuntaisia viestejä on pistänyt liikkeelle myös EU:n puheenjohtajamaan päänministeri Fredrik Reinfeldt. Myös Yhdysvalloissa ilmastolain käsittely on jumittanut senaattiin, joka tuskin tämän vuoden aikana saa lakia käsiteltyä muiden kiireidensä vuoksi. Myös EU on joustamassa omista tavoitteistaan ja sallii monen teollisuuden alan jäävän ilmastokauppajärjestelmän ulkopuolelle.

Valtionpäämiehiä on kokoontunut New Yorkiin vauhdittamaan sopimusta ja virkamiehet kokoustavat tälläviikolla Bangkokissa. Kiinalta odotetaan tällä viikolla uusia avauksia.

New Yorkiin matkustanut Suomen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi Helsingin Sanomille, että kokoukselle "ei ole vaihtoehtoa b". Hänen mukaansa kenelläkään ei ole sellaista vaihtoehtoa. "Jos siihen ajaudutaan, sitten hukka perii".

Maailman johtajilla on ollut hyvin aikaa saada tämä sopimus ja hiljalleen tilanne on sellainen, että mikäli toimeen ei ryhdytä, hukka todellakin perii. Ensimmäisenä, mutta ei ollenkaan viimeisenä, tämä konkreettinen hukka uhkaa koskettaa valtamerten saarivaltioita, jotka uhkaavat hävitä kokonaan Maan pinnalta. Samaan aikaan esimerkiksi pohjoisen napajään sulaminen näyttää kiihtyvän. Suurtulvat uhkaavat myös esimerkiksi EU-maita kuten Suomea.

Britannian entinen pääministeri Tony Blair on tilannut Cambridgen yliopistolta tutkimuksen ja sen mukaan sopimuksen toteutuduttua globaali talous kasvaisi vuoteen 2020 mennessä 0,8 prosenttia enemmän kuin tilanteessa, missä sopimusta ei synny. On ilmeistä, että lyhyellä aikavälillä ilmastotavoitteiden toteuttaminen maksaa, mutta pitemmällä siitä on hyötyä myös taloudelle.

Sen lisäksi, että poliitikkojen ja maailman johtajien jatkuva vetkuttelu lyhytaikaisten taloudellisten intressien vuoksi uhkaa sekä ekosysteemiä että ihmiskuntaa, tuo vetkuttelu on samojen taloudellisten intressien näkökulmasta katsottuna tyhmää.

Ilmesesti se on tosiaan niin, että vain kansalaisyhteiskunta voi hoitaa asian toimimalla itse esimerkiksi kulutusvalintojen kautta. Politiikka näyttää olevan tärkeissä asioissa saamatonta toimintaa ja pistää pohtimaan koko politiikan merkityksellisyyttä. Mihin ihmiskunta sellaista tarvitsee, ellei se pysty ratkaisemaan todellisia kysymyksiä?

Vinkki tälle päivälle. Tänään vietetään kotimaassa Autotonta päivää. Jätä siis auto kotiin ja mene töihin tai muualle rennosti julkisilla. Jos et oikeasti autoa tarvitse, niin sen auton voi vaikka myydä kokonaan pois. Sekin kannattaa sillä, bensan hinnan odotetaan jälleen nousevan huimasti kohti ensi kesää.

EDIT:
Jotta nyt ei jäisi epäselväksi toimenpiteiden välitön tarpeellisuus, niin kerrottakoon uudemmista arvioista, joiden mukaan ilmastonmuutos on jo ennakoitua voimakkaampaa. Säätieteilijät ovat lisäksi pohtineet sellaistakin talouteen vahvasti vaikuttavaa yksityiskohtaa, että ilmaston lämpeneminen aiheuttaa entistä synkempiä talvipäiviä Suomessa ja sillä taas saattaa olla hyvinkin näkyvä vaikutus suomalaisten jaksamiseen talvikuukausina.

Ilmastonmuutos maksaa hoitamattomana paljon ellei liikaa. Miksi sitä sitten ei ryhdytä hoitamaan?

Ei kommentteja: