lauantaina, syyskuuta 26, 2009

Kööpenhaminasta tulossa pannukakku

Jos nyt lehtiuutisia on uskominen, niin joulukuinen ilmastokokous on jäämässä tuloksiltaan pannukakuksi. Tavalla tai toisella.

STT kertoo IL:n mukaan:

Tärkeät kysymykset, kuten päästöleikkaukset, rahoitus sekä rikkaiden ja köyhien maiden vastuunjako, ovat edelleen avoinna, vaikka kokoukseen on enää runsaat kaksi kuukautta aikaa.
Aika vaan loppuu kesken. Suomen neuvottelija Sirkka Haunia sanoo samaisen lehden mukaan, että
"Vaikka etenisimme vauhdikkaasti, kaikkea ei ehditä saada valmiiksi, eikä meillä välttämättä ole valmista sopimustekstiä käsissämme kokouksen jälkeen."
Yksi ongelma on se, että esimerkiksi Kiina ja Yhdysvalltat panttaavat sitoumuksiaan. EU on kertonut sitoutuvansa 20 % leikkaustavoitteeseen ja jos muut teollisuusmaat lähtevät mukaan, voi EU nostaa leikkaukset 30 %:iin. Kuten tiedetään, tämäkään ei välttämättä itse ongelman edesä riitä.

Selitykset siitä, että aikaa on ollut vähän ja asiat isoja ovat aika tyhjän päällä. Kysymys tahdosta ja siitä, että ymmärretään ongelma. Ratkaisut ovat olemassa, jos niitä vain halutaan käyttää.

Yksi näkökulma on muuten sekin, että Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on puhunut paljon kauniita ja voimakkaita ilmaston ympäriltä. Yhdysvalloissa onkin menossa politiikan suunnan muutos, mutta yhä edelleen kyse on vain puheista. Obamankin lupaukset ovat oikeasti lunastamatta.

2 kommenttia:

Ink Narrative kirjoitti...

Obamalta ei voi mahdottomia vaatia. Hän on tehnyt selvän käännöksen, mikä on suurvallan politiikassa jo iso juttu. Toivoa vain sopii, että ympäristö kestää odotella USA:n politiikan todellista uudistumista.

Vaiheinen kirjoitti...

Ei voi mahdottomia vaatia ei ja onhan tuo muutos jo itsessäänkin iso juttu. Silti Yhdysvallat on edelleen ilmastosopimuksen eräs jarru.