lauantaina, syyskuuta 05, 2009

Ilmaston manipulointi on riski

Ilmastonmuutoksesta on tullut sen kokoluokan uhka, että pohdinnassa ovat lähes tieteiskirjallisuuden keinot sen välttämiseksi.

YLEn uutisen mukaan brittiläinen tiedejärjestö Royal Society on selvitellyt, että ilmakehää on mahdollista säädellä tekniikan keinoin. Pääasiallisina keinoina mainitaan kolme eli hiilidioksidin talteenotto, hiilidioksidin sitouttaminen luonnonmateriaaleihin sekä metsittäminen ja maankäytön kehittäminen.

Sitten on vielä hardcorekeinot eli esimerkiksi ilmakehään levitettävät aerosolit, avaruuteen lähetettävät peilit sekä keinotekoiset pilvet, jotka vähentäisivät maapallolle pääsevää säteilyä.

Kaikki näistä keinoista on kalliita, osahyvinkin riskialttiina ja siksi olennaisinta on vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä. Ilmakehän manipulointi on jo epätoivoinen tehtävä. Siihenkin ihmiskunta voi joutua pitemmällä aikavälillä ellei nykyinen suunta muutu ja äkkiä.

Ylipäätänsä ajatukset avaruuteen lähetettävistä peileistä ovat varsin kuvaavia. Ymmärrys ongelman luonteesta ja kokoluokasta kasvaa koko ajan ja samalla mitääntekemättömyyden aiheuttama huoli pistää mielikuvituksen liikkeelle.

Toinen puoli näissä teknisissä vippaskonsteissa on se luulo, että tämänkin asian ihmiskunta voi hoitaa teknisillä härveleillä. Tuskin voi.

Tekniikkaan perustuen luulotellaan, että ihmiskunnan valitsema kuluttamisen ja päästöjen syöttämisen tapa on jotenkin oikea. Ei ole, vaan me olemme kuluttamassa maapalloa loppuun. Todellinen ratkaisu löytyy sieltä.

2 kommenttia:

lepis kirjoitti...

No tuossa touhussa menee rahat varmasti Kankkulan kaivoon! Vai pitäisikö tässä tapauksessa kehittää jo jokin uusi sanonta!

Vaiheinen kirjoitti...

No sinnepä ne menisivät. Olisko se perinteinen "taivaan tuuliin" toimiva tässä yhteydessä?