lauantaina, syyskuuta 26, 2009

"Ihmiskunta on elänyt yli varojensa jo vuosia"

Otsikko on Tekniikka & Talouden jutusta, jossa kerrotaan että eilen tuli vastaan se ajankohta, jolloin ihmiskunta tuli kuluttaneeksi Global Footprint Networkin arvion mukaan loppuun kaikki luonnon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat.

Loppuvuosi eletään siis velaksi. Kaiken muun lisäksi tämä ylikulutuspäivä aikaistuu vuosi vuodelta.

On selvää, ettei tämä kehitys voi loputtomasti jatkua, vaan siihen on tultava muutos. Jos muutosta ei tehdä hallitusti, se tapahtuu hallitsemattomasti ja sitä tuskin kukaan haluaa.

Vastuu muutoksesta on pitkälti meillä teollistuneiden maiden asukkailla, sillä valtaosa ylikulutuksesta tapahtuu juuri täällä.

Syyllistävääkö? Kenties, mutta asiaa ei vaan voi kiertää ja kaartaa.

5 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Kalliidenkin koneiden ja laitteiden käyttöikä on lyhentynyt. EUssa on vireillä lainsäädäntö joka rajoittaa valmistajan vastuun kahteen vuoteen. Mitä tuumaat jos autosi, hellasi, jääkaappisi, tietokoneesi, puhelimesi, televisiosi toimii vain 2 vuotta?

Luonnonvarojen yletön ja huoleton haaskaaminen on ajanut meidät sadassa vuodessa melkoiseen jamaan.

Unknown kirjoitti...

Noinhan se melkein on jo television, tietokoneen ja puhelimen kanssa. Kännykkä hommataan kytkyllä kahdeksi vuodeksi ja on jo oikeastaan vuoden jälkeen "vanhentunutta tekniikkaa".

zache kirjoitti...

Pistetääs kestävän kehityksen linkkivikki, livestreami tapahtumasta alkaa 15minuutin päästä.
- http://megapolis2024.org/

Inkivääri kirjoitti...

Kyllä sitä syyllisyyttä on hyvä olla vähän matkassa! Eilen vähän lämmitettiin tupaa ja heti oli huono omatunto - onneksi tänään taas lämmittää tuo taivaallinen lämmönlähde:)

Vaiheinen kirjoitti...

Halo Aiko Efekti,
Maailma on muuttunut kertakäyttöisemmäksi ja luulen vahvasti, että se ei ole tapahtunut vahingossa. Logiikka, jonka mukaan teknologia on kehittynyt, mutta sen tuottamien tuotteiden käyttöikä lyhenee, ei vaan toimi. Autot ovat hyvä esimerkki.

Jos joku muistaa Volvo Amazonin, niin siinä oli auto, joka kesti vuodesta toiseen. Mitä nämä nykyiset autot kestävät?

Ihmiskunta on vuosisadassa tehnyt enemmän tuhoa ja haittaa kuin sitä edeltävinä vuosituhansina ihmisen laskeuduttua puusta.

Storba,
Joo. Ja kummallista kyllä ainakin allekirjoittaneen kytkyllä hankitun puhelimen tekniset ongelmat alkoivat ko. laitteen käyttöönoton 2-v. bileiden lähestyessä.

zache_
Hyvä linkki. Harmi etten päässyt sattuneista syistä mukaan.

Inkivääri,
Juu. Tätä syyllistämistä ja syyllisyyttä on tullut hetki tuumittua, sillä aina tolkutetaan että "ei saa syyllistää". Totta sinänsä, syyllistäminen on surkea motivoinnin muoto, mutta tässä asiassa sitä vaan ei oikein voi välttää. Me nyt vaan olemme kukin yksin ja kaikki yhdessä vastuussa tästä sotkusta tai ainakin sen siivoamisesta.

Sitä paitsi. Tämä "ei saa syyllistää"-politiikka ei ole tuottanut tuloksia, joten olisikohan oikeasti aika kokeilla sitä syyllistämistä?