tiistaina, maaliskuuta 30, 2010

Golfvirtaa

Muutamia vuosia sitten brittitutkimuksessa arvioitiin Golfvirran olevan hidastumassa. Nyt on Ylen uutisten mukaan havaittu, että virta ei ole heikentynyt, mutta sen voimakkuudessa esiintyy suurta vaihtelua.

Ilmaston lämpenemisen on arvioitu vaikuttavan Golfvirran voimakkuuteen.

Golfvirta kulkee Meksikonlahdelta Floridan niemimaan ja Kuuban välistä. Siitä se jatkaa matkaa Bahamasaarten ohi ja koillissuunnassa Eurooppaa kohti. Merivirta lämmittää ilmastoa Länsi- ja Pohjois-Euroopassa ja erityisesti muun muassa Norjassa, Britanniassa, Irlannissa ja Ranskassa varsinkin talvisin.

Golfvirta lämmittää Luoteis-Eurooppaa siten, että sen keskilämpötila on noin 9 astetta korkeampi kuin samoilla leveysasteilla muuten. Suomeen vaikutus on vähäisempi.

Uutinenhan on ihan hyvä. Ilmastonmuutoksen uhkakuvat ovat ilman merivirtojen muutoksiakin ihan riittävän suuret.

4 kommenttia:

Tuula kirjoitti...

Oon luullut, että ollaan enemmänkin riippuvaisia Golf-virrasta täällä pohjolassa. Ajattelen sen jonkinlaisena Suurena Lempeänä Ystävänä ja jutut joissa sen on ennustettu jopa kääntyvän toisensuuntaiseksi on kuulostaneet oikeasti pelottavilta.
Uutinen on HYVÄ, lisää hyviä uutisia pliis ^^.

Vaiheinen kirjoitti...

Onhan sillä meillekin merkitystä, mutta ehkä se ei ihan niin valtaisa kuitenkaan ole. Suomi kun on osin mannerilmasossa jaosin meri-ilmastossa. Ihan mukavasti kuvailtu joka tapauksessa:-)

pilvikki kirjoitti...

En melkein uskaltanut otsikon perusteella lukea postaustasi, mutta onneksi luinkin.
Pelkäsin huonoja uutisia golf-virrankin suunnasta. HUH!

Ajattelin, että nyt ollaan viety maapallo konkurssiin lopullisesti, varat syöty ja golf-virtakin sekoitettu : )

Hyvä uutinen niin monen masentavan seassa tuntuu luksukselta.

Vaiheinen kirjoitti...

No ei. Hyviä uutisia välillä.

Maapallon konkurssi ja resurssien loppuun syöminen ei ihan vielä ole ovella, eivätkä golfvirrat ja magneettikentät taida ihan nyt mennä sekaisin.

Voi olla hassua, ettei niin itse asiassa koskaan tavallaan käykään. Tosin, sen hinta saattaa olla se, että ensin ihmispopulaatio kasvaa voimakkaasti ja sen jälkeen romahtaa jonnekin 10 %:iin nykyisestä. Puolet tai suuri osa maapallon pinta-alasta on asumiskelvotonta ja suurimmat ihmisyhdyskunnat elelevät Siperiassa. Mutta vielä on muuta jäljellä paitsi biodiversiteettiä.

Ei ole sen arvoista nykykuluttamista, jos täältä kysytään.