perjantaina, syyskuuta 25, 2009

Itseään selittäen

Tulipahan tuossa tuumittua, että maailmassa on ainakin yksi ikävystyttävä piirre. Nimittäin se kun esimerkiksi taiteessa ryhdytään selittämään itse itseään. Siis tiedättehän rock-biisit, jotka kertovat rock-biiseistä tai elokuvat, jotka kertovat elokuvista.

Ilmiö ei ole pelkästään taiteen sisäinen, vaan sitä näkee myös esimerkiksi tieteessä. Tiedettä tehdään tieteestä. Ihan tavallinen ilmiö on esimerkiksi se kun netin keskustelupalstoilla alkaa aina jossain vaiheessa keskustelu keskustelusta.

Maailma on itse asiassa täynnä tällaista itsensä selittämistä. Ilmiö ilmeisesti kuuluu kaikkeen vakiintuneeseen toimintaan. Tavallaan se voi olla myös merkki kyseisen ilmiön henkisen kuoleman ja taantumisen alkamisesta.

Tietysti tuo itsensä selittäminen voi olla hyödyllistä ja inspiroivaakin jollekin, mutta ulkoa katsottuna se on tavattoman tylsää ja sisäänpäin kääntynyttä. Aivan kuin ideat olisivat maailmasta loppuneet.

Tulipahan vaan mieleen.

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

;)

Monasti tuo on vielä olevinaan ns. "guru/asiantuntijakeskustelua". Selitetään käänteitä hienolla termeillä, kerrotaan mulle miten olisi pitänyt toimia ja heilutetaan käsiä.

Vaiheinen kirjoitti...

:-)

Sepäs se.

Onhan se tietysti hienoa, että on innostusta ja asiantuntemusta, mutta välillä se nyt vaan menee sellaiseksi selittämiseksi ja kuten sanoit, käsien heilutteluksi:-)

Ihan hauskaa ajan käyttöä sekin, mutta...