"Olemme sitä mitä ostamme"
Nettiä kierrellessä tulo Celcias-sivustolla vastaan juttu shoppailusta ja Neal Lawsonin kirjasta All Consuming: How Shopping Got Us Into This Mess and How We Can Find Our Way Out.
Hän kysyy, mitä vikaa shoppailussa on? Lawson kertoo, että kun hän kertoi kirjoittavansa shoppailusta kriittistä kirjaa, reaktiot olivat usein vihamielisiä. Hän kertookin siitä, että shoppailusta on tullut massa-addiktio, jota kauppa ruokkii.
Kuluttaminen on ollut keskuudessamme jo pitkään, mutta kiihtynyt viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana turbo-kuluttamiseksi. Shoppailuaddiktio on vauhdittunut samaa tahtia. Se mitä ostamme on kietoutunut identiteettiin.
Lawsonin väkökulmaa voi tiivistää siten, että me emme ole sitä mitä teemme, vaan sitä mitä ostamme.
Jutun mukaan Lawson ei jätä kirjassaan asiaa tähän, vaan jatkaa talousteoreettisempiin tarkasteluihin talousteoreetikkojen, kuten Ludwig von Misesin, Friedrich von Hayekin ja esimerkiksi John Maynard Keynesin kautta.
Celciaksen stoorin perusteella mielenkiintoinen opus, joka täytynee ottaa mahdollisten hankintojen listalle.
Itse asia eli shoppailun addiktiivisuus ei ole mitenkään uusi juttu, sillä Suomessakin on kerrottu siitä, että "Shoppailu- eli ostoriippuvuus on yksi riippuvuuskäyttäytymisen muoto".
Tähän asiaan voisi kiinnittää laajemminkin huomiota, sillä shoppailu massa-addiktiona ei ole muille harmiton asia, vaan yleisenä käyttäytymismallina aiheuttaa seurannasivaikutuksia esimerkiksi ympäristönäkökulman kautta.
Aikakautemme suurimpien ongelmien joukkoon kuuluu ylipäätänsä se, että me kulutamme liikaa teollistuneissa maissa ja rahan kierron jatkuva kiihtyminen vain vaatii lisää kuluttamista. Se ei voi olla ikuista, eikä se voi lopulta olla tuhoamatta elinmahdollisuuksiamme Maassa.
Yksi termi, johon asian tiimoilta kannattaa tutustua on Slow Money.
2 kommenttia:
Kiinnostava kirja. Kiinnitin huomiota, että meinaat ehkä hankkia kirjan. Hankkia tarkoittaa varmaankin juuri tässä kohdassa kirjastosta lainaamista ; )
Kun kirjoittaa kirjan siitä miten mieletöntä ostaminen on - toivooko kuitenkin, että kirjaa ostetaan ja siten ollaan mitä ostetaan ?!?
Tuossa on kieltämättä pointti. Toisaalta kirjallisuudella tai kirjoilla on sellainen markkinakrääsästä poikkeava piirre, että kirjallisuus saattaa muuttaa maailmaa parempaan suuntaan.
Mutta olet oikeassa, se on tavara siinä missä mikä tahansa muukin ja senkin ympärille saadaan markkinahysteriaa aikaiseksi.
Katsotaan nyt miten tuon opuksen saisi jostain käsiinsä.
Lähetä kommentti