Some day classic: Memory Lane
Tässä on jotain paljon tyyliä, viehättävyyttä, draamaa, mutta myös taituruutta:
Memory Lane on Minnie Ripertonin kappale vuodelta 1979. Se löytyy samana vuonna julkaistulta albumilta Minnie.
Häikäisevän Minnie Ripertonin ura oli harmittavan lyhyt, sillä tämä vuonna 1942 1947 syntynyt taiteilija kuoli rintasyöpään 31-vuotiaana vuonna 1979. Uransa aikana hän ehti tekemään yhteensä 6 albumia, joista viimeinen Love Lies Forever, julkaistiin postuumisti vuonna 1980.
Memory Lane on Minnie Ripertonin, Richard Rudolphin, Keni St. Lewisin ja Gene Dozierin tuotantoa ja sen kerrotaan olevan Minnien katsaus omaan menneisyyteensä tilanteessa, missä hän tiesi oman tulevaisuutensa. Rintasyöpä oli diagnosoitu jo vuonna 1976. Kappaletta pidetään eräänlaisena hyvästijättönä läheisilleen.
Minnie Riperton oli naimisissa tuottaja ja musiikintekijä Richard Rudolphin kanssa ja heillä oli kaksi lasta; Marc Rudolph and sekä Saturday Night Live:stä tuttu näyttelijä Maya Rudolph.
Riperton muistetaan hänen viiden ja puolen oktaavin äänialastaan sekä usein myös ykköshitistään Lovin' You (video YouTubessa). Silti voidaan hyvin keskustella siitä, onko Memory Lane kuitenkin hänen tuotantonsa kirkkain helmi.
Videon lähde: YouTube.
Lähteitä ja lisätietoja:
Ripertonin syntymä vuosi oli alunperin merkitty postaukseen väärin. Nyt se on korjattu eli Riperton syntyi vuonna 1947, eikä 1942 kuten virheellisesti alunperin kirjoitettiin. Niko L.:lle kiitokset huomautuksesta.
18 kommenttia:
Molemmat on hienoja, itselle on jäänyt paremmin mieleen Lovin' You, mutta ehkä en ole tajunnut Memory Lanen teon hetken merkityksellisyyttä Minnielle - ainakaan en sitä nyt muistanut.
Kävin kuuntelees juutuubissa Lovin Younkin
http://www.youtube.com/watch?v=kE0pwJ5PMDg
Olipas harmi, että hänen täytyi lähteä noin nuorella iällä. Olisi varmaan jäänyt henkiin, jos olisi saanut hoitoa tänä päivänä.
"Rintasyövän hoitotulokset Suomessa ovat maailman huippuluokkaa. Viiden vuoden eloonjäämisennuste on nykyisin peräti 89 %. Rintasyövän ennuste on parantunut huomattavasti, sillä viiden vuoden eloonjäämisennuste oli 1960-luvulla 50 %", lähde HUS 2008
"tämä vuonna 1942 syntynyt taiteilija kuoli rintasyöpään 31-vuotiaana vuonna 1979"
Jokin luvuista ei nyt kyllä täsmää.
Taas teki taustoitus tehtävänsä, Vaiheinen, ja laulu näyttäytyi uudessa valossa. Ripertonin äänen väri on jännä, selvä soulin leidi. Kiitos menneisyyden kaivamisesta, sieltä löytyy helmiä aina vain.
Halo Aiko Efekti,
Ovat hienoja ja molemmissa on oma kulmansa. Memory Lanessa on astetta dramaattisempi kulma.
Pisara,
Tosiaan. Harmihan se. Ja Kuten Halo Aiko Efekti tuossa myöhemmin todistelee, niin nykyään tilanne olisi toinen. Riperton itse toimi sairastumisensa jälkeen myös aktiivisena American Cancer Societyn puhenaisena tuoden ongelmaa esiin.
Halo AIko Efekti,
M.O.T.
Niko L.
Olet kovin oikeassa. Siinä on typo. Riperton syntyi 8.11.1947 ja kuoli 12.7.1979. Korjaan sen tuonne tekstiinkin.
Viides Rooli,
Menneisyydestä löytyy tarinoita ja merkityksiä toisinaan. Joidenkin teosten takana on varsin isoja yksilökohtaisia tarinoita, joista teokset sitten lähtevät. Usein ne tietysti saavat yleisemmän esitystavan ja metaforat mukaansa, mutta silti se oma tarina kantaa ja kuljettaa teosta eteenpäin.
Kiitos tästä Minnie-esittelystä. Nuorena tyttönä kuuntelin hänen erikoista ääntään ja pidin. Sitten hän katosi. Kuulin jossain vaiheessa, että hän oli kuollut. Mutta kun olin nuori, ei ollut nettiä mistä tarkistaa asiaa.. En ollut tiennytkään rintasyövästä..
Hänellä on upea ja erikoislaatuinen lauluääni!
Jäänyt vieraaksi minulle. Ei ihan minun makuni mukaista musiikkia, mutta menee näin sunnuntaiaamuisin.
..Siis tarkennuksena; en ollut kuullut koskaan Minnien sairastaneen rintasyöpää ennenkuin luin tästä sinun kirjoituksestasi.
**********
Roosa nauha-kampanja on meneillään, kannatetaan asiaa!
Tyylikästä äänenkäyttöä ja taidokasta soittoa. Hieno!
Sooloilija,
Ole hyvä vaan. Minniellä oli varsin hieno ääni ja tekijätiimissä osaamista noiden biisien suhteen.
Aivan Riperton itsekin oli aikoinaan rintasyöpään liittyvien kampanjoiden parissa ja esikuvana. Hän oli aikanaan ensimmäisiä naisia, jotka tulivat itse oman sairautensa kanssa julkisuuteen.
SusuPetal,
Riperton ei nykyisellään mikään ihan joka päiväinen tuttavuus ole, sillä tuo genre ei ole erityisesti muodissa. Tuolle on omat hetkensä ja tarkoituksensa.
Taru,
Aivan. Kyllä :-)
Tunnetta ja taitoa. Esittelysi jälkeen kovinkin puhutteleva kappale. Tackar tästä klassikosta.
Niinhän tuossa on. Se on aika vetoava biisi ja tarinassa on aika paljon koskettavia elementtejä, kuten sitä taustaa vasten myös itse laulun sanoissakin.
loving you on tuttu biisi, jota edelleen kuulee paljon radiossa soitettavan. esittäjästä ei sitten ollutkaan mitään hajua, joten kiitos jälleen kerran perusteellisesta taustoituksesta.. järkyttävää, miten nuorina joidenkin elämä päättyy ja vielä sairauteen, joka tänä päivänä olisi paremmin hoidettavissa.
Minnien ääni on sellaista tavaraa, että harvemmin kuulee. Toisinaan hieman pistävä, mutta silti niin ihastuttava. Loistava klassikko ja tämän biisin tulkinta on jotain ylimaallista.
Ripertonilta tiesdin vain tuon Lovin' Youn, mikä on kyllä hieno ja johon Minnien ääni sopii hyvin. Tämä oli tuntematon kappale, ei aivan sitä mitä itse kuuntelen, mutta tutustumisen arvoinen kyllä.
Enpä tiennytkään hänen kohtalostaan, kiitos taustoituksesta, surullista.
Aavikkolaisten korva tottunut karheisiin ja/tai pehmeisiin soul-leidi-soundeihin. Minnie kuulostaa "kovalta" ja kimeältä. Elämäkin on kimeää, kovaa, kuolemista. Sairaudesta emme voi antaa musiikillisia lisäpisteitä, vaikka tarina sanoituksen takana onkin vallan vaikuttava.
juanita,
Ripertonilla on koko joukko ihan hienoja biisejä. Toki tuollaisella äänellä sellaisia syntyy.
Niin. Elämä ei ole kovinkaan reilua.
lepis,
Tosiaan, tuo ei ole ihan jokapäiväistä. Biisissä on aikansa manööverit mukana, mutta toimii silti.
Tuima,
Lovin' you on Ripertonin ykköshitti ja coveroitu aika moneen kertaan. Ääni sopii tuollaisiin slovareihin hyvin.
timbuktulaiset,
Toki asia on juuri niin, että musiikki on itsessään jotain eikä sitä voi sellaisenaan ulkomusiikillisilla tekijöillä perustella. Toki tuo tausta ehken kertoo siitä, miksi biisissä on sellaiset sanat kuin on.
Lähetä kommentti