Taas huonoja ilmastouutisia
Ilmastouutiset eivät näinä aikoina ole olleet erityisen hyviä, eikä tähän kehitykseen näyttäisi tulevan muutosta.
YLE Uutiset kertoo Maailman Ilmatieteen järjestö WMO:n arviosta, jonka mukaan kasvihuonekaasupitoisuudet ilmakehässä ovat kohonneet esiteollisesta ajasta reippaasti ja ovat nyt korkeammalla kuin koskaan tämän mittaushistorian aikana.
Hiilidioksipitoisuudet ovat kasvaneet 38 %, metaanipitoisuudet 157 %, ja typpioksiduulipitoisuudet 19 % vuodesta 1750. Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaation NOAA:n arvion mukaan pitkäaikaiset kasvihuonekaasut ovat lisääntyneet vuodesta 1990 vuoteen 2008 26,2 %.
Climate Progress kertoo AP:n artikkelista, jossa kerrotaan ilmastonmuutoksen pahenemisesta nopeammin kuin aikaisemmin on edes ymmärretty arvioida. Climate Feedback sen sijaan kertoo tutkimuksesta, joka antaa viitteistä siitä, että Antarktikan itäosien jäämassat ovat sulamassa, vaikka aiemmin niiden on arvioitu olevan varsin stabiileja.
NSIDC:n satelliittimittaukset Arktikselta puolestaan kertovat, että jääpeitteen laajuus vuodesnaikaan nähden on syksyn mittaan hiipunut ennätyspienen jääpeitteen vuoden 2007 tasolle. Tätä menoa on hyvinkin mahdollista nähdä kuluvana talvena Arktiksella ennätyspieni jääpeite.
Ilmastoblogistan on kohissut viime päivät East Anglia University:n sähköpostipalvelimilta varastetuista sähköposteista. Verkkoon vuotaneen aineiston todenperäisyydestä ei vielä ole lopullista varmuutta, mutta esimerkiksi Real Climaten mukaan aineistosta mitään salaliittoja ei löydy. Osa aineistosta on peräisin 1990-luvulta ja sellaisena jo aikansa elänyttä.
Harhaluuloja ilmastonmuutoksesta tekee lyhyen katsauksen ilmastonmuutoksen historiaan ja toteaa esimerkiksi 1970-luvulla odotetun ilmaston lämpenevän, eikä koko asian tiimoilta silloin tiettävästi mitään salaliittoja rakenneltu. Blogi myös viittaa siihen, että jos ei usko CRU:n lämpenemiskäyriin, niin voi ottaa tarkasteltavaksi vaikkapa NASA:n, UAH:n tai RSS:n aikasarjat ja todeta tilanteen.
Yhdysvaltalainen ilmastotutkija Kevin Trenberth pitää HS:n mukaan brittiläisen varastettujen sähköpostiviestien levittämisen motiivina ensi kuussa pidettävän Kööpenhaminan ilmastokokouksen horjuttamista. Hänen mukaansa julkisuuteen on vuodettu valikoiden ja irroittaen asiayhteyksistään tutkijoiden yksityisluoteista kirjeenvaihtoa.
Hakkeroinnin motiiveja ja tekijöitä onkin ryhdytty jo kyselemään, kuten esimerkiksi Examiner tai DeSmogBlog tekee.
Oli miten oli, koko kohulla tuskin on Kööpenhaminan kokoukseen mainittavaa vaikutusta, sillä se on jo valmiiksi lähestulkoon tuomittu epäonnistumaan. Siellä ilmeisesti sovitaan jostain poliittisluontoisesta julkistuksesta, millä ei tule olemaan mitään velvoittavaa merkitystä.
Siispä ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) toiveet siitä, että EU ei tekisi lisäsitoumuksia juuri Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla, ovat oikeastaan tarpeettomia. Suomi haluaa EU:n siis pitäytyvän jo lähtökohdiltaan varsin riittämättömissä tavoitteissa ja jatkaa kyttäyspolitiikkaa, mitä tämän sopimuksen ympärillä on harjoitettu jo vuosia.
Se ei ole johtajuutta.
2 kommenttia:
Näinä aikoina kiinnittää huomionsa siihen miten denial-lobbaajat huutavat suu vaahdossa joka paikassa.
Tämä denialistien porukka on pahimmassa tapauksessa tuottamassa kohtalokkaita virheitä. Myös suomalaisessa yhteiskunnassa näitä näyttää touhuavan sekä politiikan että median eri portailla ihan sujuvasti ilmeisen kestämättömin argumentein.
Lähetä kommentti