tiistaina, maaliskuuta 09, 2010

Mediamaksu paisuu

Poliittinen keskustelu mediamaksuksi kutsutusta asuntokohtaisesta YLE-verosta on kehittymässä. Nyt puhutaan rahasta.

Kun alkuperäinen esitys oli se, että 231,05 euron tv-maksu korvattaisiin 175 euron asunkohtaisesti perittävällä mediamaksulla, nyt kulujen kattamiseksi tarvitaankin viestintäministeri Suvi Lindénin (kok.) mukaan 190-195 euroa. Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja Kimmo Sasin (kok.) mukaan YLE joutuu säästötoimiin, jos mediamaksu ei ole 195 euroa vuodessa.

Mihin summaan tässä vielä päädytään, on epäselvää, sillä vaikka maksusta päätettäisiinkin nyt, mediamaksun pitäisi tulla voimaan vasta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen vuonna 2012. Argumentti, jonka mukaan asuntokohtaiseksi rakennetulla mediamaksulla voitaisiin maksua alentaa, kun maksupohja laajenee, on selkeästi kaventumassa tai murentumassa.

Jos edes mediamaksun taloudellinen argumentti ei kestä, niin miksi tätä selvästi huonoa lakia ja epäoikeudenmukaista kotitalousveroa pitäisi edes ottaa käyttöön?

Yhteiskunnallisesti ei ole mitään estettä sille, että YLE:n rahoitus hoidettaisiin verotuksen yhteydessä samaan tapaa kuin vaikkapa eläkemaksut tai työttömyysvakuutusmaksut. Se laajentaisi sujuvasti maksupohjaa siten, ettei kustannus laskisi varsinkin pienituloisemmilla selvästi nykyisestä.

Aiheesta tässä blogissa muualla:

3 kommenttia:

pilvikki kirjoitti...

Hienon nimen saanut maksu (mediamaksu) kätkee taakseen jotakin ihan muuta, veroa.
Selvää epäoikeudenmukaisuutta niitä kohtaan, joilla ei tv käytössä. Onhan se nyt vaan niin.

pilvikki kirjoitti...

Ja piti vielä lisäämän, että jos sinäkin oikein tuijottelisit töllöä, kuka kirjoittaisi nämä mietelmät/infoiskut tänne ? )

Vaiheinen kirjoitti...

Olet kovin oikeassa. Tämä mediamaksu ei ole oikeastaan mikään maksu (jonka maksamisessa on kyse jonkun hyödykkeen saamisesta), vaan verosta (jossa kerätään rahaa tavalla tai toisella kaikilta yhteiseen kassaan, mistä maksetaan palveluja).

Nykyisellään kyse on tv-maksusta, joka on perusidealtaan maksu koska siinä makstaan käytössä olevasta hyödykkestä eikä kategorisesti makseta yhteiskunnan tuottamasta palvelusta.

Jos kerran ajatellaan, että YLE on kaikille tarjottava palvelu siinä missä vaikkapa sosiaaliturva, niin perittäköön se vero samalla tavalla kuin muutkin verot. Se sopii. Ei se, että laksun suuruus määräytyy henkilöä kohden sen perusteella kuinka moni ihminen käy samalla jääkaapilla (mikä on YLE-veron perusperiaate).

Niin. Aivan. Ei tässä jouda mitään digibokseja virittelemään, kun aikaa voi käyttää vaikkapa blogosfäärin ihmeitä tarkastellen:-)

(Meillä digikieltäytyjillä on aikaa kaikenlaiseen muuhun kivaan, kun mölytöösa ei nurkissa paasaa:-)