Kaasua
Yhdysvaltain ilmatieteenlaitos NOAA on mitannut kasvihuonekaasujen pitoisuuksia ilmassa. Huolestuttavin uutinen on kenties se, että metaanin osuus ilmakehässä on kasvamassa. Metaanin taso on vuosia 2006-2007 edeltävänä 10 vuotena pysynyt suunnilleen vakiona ja nyt määrät ovat lähteneet jälleen kasvuun.
Yksinkertaisin hiilivety metaani on 25 kertaa niin voimakas kasvihuonekaasu kuin hiilidoksidi ja sen arvioidaan aiheuttavan kasvihuoneilmiöstä noin 4–9 %. Metaanin elinikä ilmakehässä on noin kymmenen vuotta. Metaanipäästöistä kaksi kolmasosaa ovat ihmisen aiheuttamia eli sitä syntyy pääasiassa fossiilisten polttoaineiden polttamisesta, kaatopaikoista, riisinviljelystä sekä karja- ja maataloudesta.
Nyt kasvaneiden metaanipitoisuuksien syyksi arvellaan arktisten alueiden ikiroudan sulmista, Aasian maiden teollistumista tai trooppisten soiden kuivumista. Mistään yllätyksestä ei oikeastaan voidan puhua, esimerkiksi arktisen alueen ikiroudan sulamisen aiheuttamat mahdolliset ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään. Pahin pelko ikiroudasta vapautuvan metaanin kohdalla on eräänlainen liipasinefekti, joka laukaisee ilmakehän lämpenemisen uusiin ulottuvuuksiin.
NOAA:n mukaan myös hiilidioksidin määrä ilmakehässä lisääntyi vuonna 2007. Hiilidioksidin määrän vuosittainen kasvu oli huomattavasti suurempi kuin aikaisemmin eli hiilidioksidin määrä kasvoi 2,4 miljoonasosalla vuodesta 2006 vuoteen 2007. Vuosina 1979 - 2007 hiilidioksidin määrä on kasvanut keskimäärin vain 1,65 miljoonasosalla vuodessa.
Kiinasta on tullut hiilidioksidin kohdalla suurin saastuttaja ohi USA:n. Tässä ei ole kyse USA:n hyvyydestä, vaan siitä että Kiinan teollisuus ja talous jauhaa yhä edelleen suurilla kasvulukemilla, kun USA painii taantuman kanssa. Kumpikaan näistä valtioista ei edes pyri tekemään kaikkeaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ei lähellekään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti