Onneksi on vaalit
Onneksi on USA:n presidentin vaalit.
USA:n nykyinen presidentti George W. Bush vetää yhä edelleen ilmastonmuutoksen hillinnän suhteen sellaista linjaa, joka ei pistä liikkeelle yhtään tarvittavia toimenpiteitä. Päinvastoin hän pyrkii torppaamaan sellaisia ehdotuksia, joilla kehityksen suuntaan voitaisiin kenties vaikuttaa, kuten esimerkiksi sitovat päästätavoitteet teollisuudelle. Ja syy on lyhynäköinen; hän pitää niitä kilpailuetuina muille valtioille. Ilmeisesti Bush ei ole kuullut EU:n aluillaan olevasta ilmastopolitiikasta?
USA:n presidentin vaalit tuovat toivottavasti tullessaan muutoksen tähän vetkutteluun, oli voittaja sitten kuka tahansa potentiaalisista ehdokkaista. Näin siksi, että demokraatit (Clinton, tai Obama) ja republikaanien McCain ovat ehdottaneet päästörajoitteita myös teollisuudelle.
Bush vain haaveilee ja ilmeisesti pelkästää toivoo, että koko ongelma menisi yksinkertaisesti vain pois. Sorry George, se ei mene elleivät kaltaisesi tee asialle oikeasti jotain muuta kuin höpise joutavia.
* * *
Sekään ei tässä asiassa lohduta, että Kiinasta on tullut suurin hiilidioksidin päästäjä. Tutkijoiden mukaan Kiinan kasvihuonekaasujen määrää on aliarvioitu. Kun Kiinan CO2-päästöjen kasvuksi on aiemmin oletettu alle viisi prosenttia vuodessa, kasvu todettiin nyt jopa 11 prosentiksi vuodessa. Ja tämä hyppy on aikamoinen.
Jos USA:n suunnan muutokset ilmastopolitiikassa ovat olleet vältteleviä, niin Kiinassa talouskasvu on ihan eri lukemilla ja kehityksen muuttamisen keinoista on tulossa yhä massiivisempia ja hankalampia. Lukumäärät kun ovat niin suuria Kiinassa kuin ovat.
Eikä Kiinassa järjestellä sellaisia vaaleja, joista tähän asiaan voisi odottaa suunnan muutosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti