keskiviikkona, huhtikuuta 23, 2008

Loikka

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut 30 organisaation edustajista koostuvan toimikunnan valmistelemaan uusia energiansäästötoimia kansallisten energiatavoitteiden toteuttamiseksi. Tarkasteluun joutuu kaikki osa-alueet, missä energiaa kulutetaan.

Toimikunta on paikallaan, mutta sen pitäisi pystyä ajattelemaan asiaa tavoitteellisesti ja strategisesti eikä vain jankuttavan samaa mitä tähänkin asti. Energiansäästöön päästään, jos halutaan. Se maksaa ja muuttaa elämäämme, mutta se on tehtävä. Se vaatii myös sitä, että säästäminen on asetettava ensisijaiseksi asiaksi energiastrategiassa eikä vain valitettava sitä ettei eri intresseistä johtuen toimenpiteitä muka voida tehdä.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan on energiatehokkuudessa saavutettava tulevina vuosina "vallakumouksellinen loikka", jotta pystymme vastaamaan meille asetettuihin ilmastovelvoitteisiin ja uusiutuvan energian lisäämisen velvoitteisiin.

Ei siihen mitään "vallakumouksellisia loikkia" tarvita, määrätietoista poliittista päätöksentekoa ja kovapäisyyttä kaikenlaisten lobbareiden kanssa.

Energia-lehdelle antamassaan haastattelussa (linkki YLE:n juttuun) Pekkarinen arvioi energian kokonaiskulutuksen kääntyvän laskuun jo vuosien 2016 - 2018 tienoilla. Energiateollisuus arvioi kulutuksen kasvun vain jatkuvan.

Energiateollisuus ajaa omaa intressiään ja siihen ei kuulu energian kulutuksen kääntäminen laskuun.

Uutisen mukaan hallituksen harkittavaksi voi tulla jopa neljä ydinvoimalahanketta. Hallituksen käsittelyyn hakemusten on määrä tulla ensi vuonna ja eduskuntaan 2010, jos päätös halutaan ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Tällaiset hankkeet ovat kestävän kehityksen mukaisen energiastrategian kannalta hulluutta. Läjä ydinvoimaloita tekisi Suomesta Euroopan ydinvoimalafarmin, jonka tehtävän olisi vastata kaikista ydinvoimaan liittyvistä riskeistä jätteet mukaan luettuna. Puheet kotimaisuudesta ja työpaikoista voi unohtaa samantien, sillä näin ei ole esimerkiksi viidennen virheen kohdalla tapahtunut ja markkinoille hinkuavat yhtiöt ovat nykyään enemmän tai vähemmän monikansallisia.

Ihan oikeasti. Jos päättäjillämme on yhtään järkeä ja moraalista selkärankaa, kaikki tällaiset ydinvoimalahankkeet pysäytetään pikimmiten. Niitä ei tarvita edes ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Maamme nykyistä tuhlaamiseen perustuvaa mentaliteettiä kuvaa hyvin se, että Suomalainen teollisuus ja voimalaitokset päästävät ilmaan hiilidioksidia yli kaksinkertaisen määrän Ruotsiin verrattuna ja EU:n 27 jäsenmaasta Suomi päästi hiilidioksidia ilmaan yhdeksänneksi eniten.

Aika paljon paineita alkaa kerääntymään hallituksen laadittavana olevaan kansalliseen ilmasto- ja energiastrategiaan. Se on tarkoitus antaa kuluvan vuoden syyskuussa ja siinä pitäisi olla energiansäästö ja energiatehokkuus keskeisessä roolissa.

Syksyllä siis viimeistään nähdään onko tämän maan päättäjissä leijonia vai lampaita. Lampaat rakentelee lobbareiden niin pyytäessä ydinvoimaloita ja leijonat ottavat haasteen vastaan viedäkseen kehityksen aidosti kestävälle uralle.

Ei kommentteja: