tiistaina, huhtikuuta 29, 2008

Tilanne

Tilanne ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on osoittautumassa toveita tukalammaksi ja herääminen siihen jatkuu. Kuten Taloussanomat viestii, on viimeaikoina kerrottu siitä, että hallitusten välisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n skenarioista on se pahin mahdollinen vahvistumassa. Päästöt kasvavat nopeammin kuin on luultu (tai toivottu) ja jäätiköt sulavat nopeammin kuin on arvioitu.

Ympäristökeskuksen Jyri Seppälä sanoo lehdelle, että olemme sellaisessa tilanteessa, jota ei vähän aikaa sitten haluttu uskoa.

Ja kuten arvata saattaa, maailman köyhimmät kärsivät tästä rikkaiden synnyttämästä pulmasta ensimmäisenä.

Niinpä. Murheellista sinänsä, mutta tämä ei tule oikeasti yllätyksenä. Epävarmaan tietoon (mitä se aina on) perustuen skenarioita on piirrelty jo pitkään, mutta erilaisten intressien edessä varautumiseen ei ole ryhdytty.

On sinänsä jälkiviisautta (heitelkää vaan niitä tikkuja) muistella keskusteluita ajalta ennen intternettiä kohdannutta vallankumousta, joissa pohdittiin sitä, osaammeko ryhtyä ajoissa toimiin ympäristön kanssa vai ajadutaanko tilanteeseen, jossa on pakko tehdä hätäjarrutus.

Nyt vaikuttaa siltä, että vain hätäjarrutus kaikkine humaanisine ongelmineen on ainoa vaihtoehto. Toivottavasti olen väärässä.

(via HaloEfekti)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa nyös lukea linkkaamasi Taloussanomien uutisen kommentit. En sitten tiedä, edustavatko ne millään tavalla yleistä mielipidettä, vai toteutuuko vanha sananlasku, "tyhjät tynnyrit kolisevat kovimmin". On siellä paljon asiaakin, mutta paljon myös täysin umpihulluja lausahduksia.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Lukaisin osan niistä. Paha sanoa kuvaavatko kommentit yleistä käsitystä ja ymmärrystä vai ovatko vain tuulahdus jostain. Osa kommenteista ei näytä edes liittyvän asiaan ja osassa on hakusessa esimerkiksi perusasiat vedestä maapallolla. Sinänsä hyvä, että asia synnyttää tunteita, mutta vielä ei yleinen tietoisuus ole edennyt kovinkaan vakiintuneelle tasolle.

Anonyymi kirjoitti...

Koska näköjään vaikutat Helsingissä, tämä saattaa kiinnostaa:

http://tinyurl.com/538juf

Luvassa siis verratonta ilmastotietoutta. Geologi kertomassa ilmakehätieteestä, terveydenhuollon lisensiaatin näkemyksiä sademetsien osuudesta ilmastonmuutokseen, sekä vielä valtiotieteen maisteri luennoimassa Auringon aktiivisuuden vaihtelun vaikutuksesta ilmastoon. Hyönteisluennoitsijastakin löytyy kaikenlaista Googlella.

Siis aitoa huuhaata tarjolla, mutta viis siitä. Eli ei muuta kuin kuuntelemaan, periaatteella "tunne vihollisesti".

Vaiheinen kirjoitti...

Okei. Kiitos vinkistä. Täytyypä katsoa pääseekö paikalle. Osa puhujista onkin eräiden tekstien osalta tuttuja.