Rikollisia ja sensuuria netissä
Ei toiminut sitten YouTuben sensurointi Indonesiassa. Indonesiassa käskettiin viime tiistaina operaattoreita estämään pääsyn muun muassa YouTubeen ja MySpaceen, jotta hollantilaispoliitikko Geert Wildersin islaminvastainen lyhytelokuva ei saisi näkyvyyttä. Sensuroinnista tuli valituksia ja se oli helppo kiertää.
Ei toimi tällainen sensuuri Indonesiassa, eikä se toimi Suomessa.
* * *
Europarlamentti torjuu piraattipoliisin. Europarlamentti äänesti viime viikolla kulttuuriteollisuusraporttiin pienellä enemmistöllä lisäyksen, joka tyrmää musiikkitalojen ajaman ajatuksen piratismiin toistuvasti syyllistyneiden sulkemisesta kokonaan pois netistä. Käyttäjien poissulkeminen netistä olisi annettu operaattoreiden tehtäväksi.
Operraattoreiden ei pitäisi ottaa kantaa sisältöihin, vaan kannanotot pitää tehdä viranomaisteita pitkin eli ranskalaiset ehdotukset asiassa ovat lähinnä hölmöjä.
Ja on se niinkin, että myös kuluttajilla on oikeuksia näissä asioissa, ei pelkästään viihdeteollisuudella.
* * *
Suomessa sen sijaan esitetään perustettavaksi arviolta muutaman kymmenen hengen vahvuinen poliisin erikoisjoukko, joka olisi erityisen etevä taistelemaan tietoverkkorikollisuutta vastaan.
Itse asiassa ei ole mitään pahaa, kunhan ne oikeudet ja tekemisen säädökset ovat kohdallaan. Viimeaikaiset esimerkit niin lainsäädännöstä Suomessa kuin tavat tehadä rikollisuuden torjuntaa netissä eivät ole oikein vakuuttaneet. Ehkä asinantuntijoita palkkaamalla asiassa edistytään. Ei rikollisuudelle pidä jättää mitään turvallista kotisatamaa nettiin.
Kokonaan toinen kysymys on se, mistä valtion palkoilla nuo asiantuntijat löytyvät ja millä rahoilla homma kustannetaan. Poliisi kun tuntuu olevan jatkuvasti rahapulassa ja nytkin koulutuksessa olevat poliisit valmistuvat lähinnä kortistoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti