perjantaina, huhtikuuta 18, 2008

Netti tasa-arvoisena

Jatketaanpa hieman isoveliteemasta.

Yhdysvalloissa on noussut esiin myös keskustelu siitä, että pitäisikö verkon olla neutraali vai saako operaattori puuttua liikenteeseen sisällön tai muun sellaisen syyn perusteella. Asia on lähtenyt liikkeelle siitä, että paikallinen nettioperaattori Comcast on puuttunut käyttäjiensä vertaisverkkoliikenteeseen. Asiasta on noussut sekä kansalaispalautetta, mutta myös virallisempaa selvitystä.

Nyt Stanfordin yliopiston professori Lawrence Lessing on vaatinut selviä sääntöjä ja mahdollisesti myös taloudellisia houkuttimia sille, että liikenne verkoissa saadaan pidettyä neutraalina. Hänen mukaansa netin perustavaa laatua oleva periaate on ollut se, että kaikki liikenne verkossa saa kulkea tasavertaisesti.

Kyllä. Tämä on tärkeä asia tietoyhteiskunnassa ja tekijä, joka on tehnyt osaltaan netistä niin voimakkaan (ja miksei siis myös pelottavan) tekijän. Kaikkien meidän bitit ovat infrastruktuurissa lähtökohtaisesti tasa-arvoisia.

Se ei siis tarkoita esimerkiksi sitä, että kaikkien verkkoyhteyksien nopeuden pitäisi olla sama tai että saamme samoja palveluita maksutta tms. Se tarkoittaa sitä, että kun bittimme ovat verkossa, niin operaattorit kuljettavat ne siitä riippumatta on sen bitin laskenut liikkeelle yksityishenkilö Vaiheinen tai globaali megayritys X.

Siis samalla tavalla kuin yksityishenkilö saa tallata metsäpolkua siinä missä kartanonherrakin.

On tärkeää, että operaattorit pysyvät neutraaleina sille kenen bittejä verkossa liikkuu, koska tiedon valtateillä kyse voi olla mahdollisuudesta osallistua. Netissä ei ole syytä rakentaa perustalle järjestelmiä, joiden mukaan "toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset".

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Net Neutrality on olennainen osa nykymuotoista Internetiä. Jos tätä itsekunkin bittien tasa-arvoa ei olisi ollut vaan etuoikeus ostettaisiin suurella rahalla, netistä ei todennäköisesti olisi muodostunut tällaista kuin se on - siis hyvässä mielessä. Jokaisen sananvapaus, uusimuotoinen media ja tiedonvälitys eivät toteutuisi niin kuin nykyisin. Enää ei ole välttämättä (jos emme itse halua!) välissä kaupallisia toimijoita suodattamassa ja pimittämässä tietoa, pääset itse (halutessasi) suoraan tiedon alkulähteille. Tämä on vallankumouksellista ja hienoa!

Vaiheinen kirjoitti...

Kyllä. Tuo neurtaliteetti, joka mahdollistaa sen, että kenellä tahansa meistä kansalaisista voi olla massaviestin käytössämme, on vallankumouksellista ja vaalimisen arvoinen asia. Se vaatii meiltä käyttäjiltä moraalia siinä, mitä julkaisemme, mutta antaa myös vapauksia kommunikoida. Tämän neutraliteetin oikeastaan ainoa välikappaleina ovat nimenomaan operaattorit, eivät päätoimittajat tai muut viralliset tarkastajat. Tämä on itseasiassa myös se tekijä, joka on pistänyt tämän ajan auktorisoidun median hämilleen.

Ilman tätä avoimuutta ja neutraliteettiä netistä ei olisi tullut sitä mitä se nyt on ja tähän neutraliteettiin myös tulevat menestyksen nojaavat. Vaikka erilaiset kontrollikomiteat ja omia intressejään ajavat tahot eivät sitä haluaisikaan.