lauantaina, huhtikuuta 12, 2008

Vallankumouksia

Alexander Stubbin (kok.) tilalle europarlamenttiin nousseella ex-ympäristöministeri Sirpa Pietikäisellä (kok.) on pointti.

Euroopan velvollisuus ja oikeus on olla myös uuden innovaation kehto siinä miten ilmastonmuutoksen asettamiin päästötavoitteisiin päästään. Hän muistuttaa Verkkouutisten nettistudiossa, että Eurooppa on ollut myös teollisen vallankumouksen kehto ja että ilmastonmuutos on sen vallankumouksen peruja. Paljon on vielä tehtävää, jotta tosiasialliseen tavoitteeseen eli kasvihuonekaasvujen 80% päästöleikkauksiin päästään jo sovituista 30%:sta.

Keskeinen kysymys hänen mukaansa on se, "miten me teemme ihmisen toiminnasta ja markkinataloudesta myös ympäristön kannalta kestävää eli ekonomian ja ekologian yhdistäminen".

Hissiyhtiö Koneen hallituksen jäsen ja kauppakorkeakoulussakin toiminut Pietikäinen sanoo, että liiketoiminnan ja busineksen sisällä on menossa valtaisia muutosprosessi siihen suuntaan, että miten luokaan kilpailukykyä ympäristöosaamisesta. Niinhän se on, että ympäristöä tuhoava liiketoiminta tuhoaa myös omaa elinkelpoisuuttaan.

Niin se on. Olemme vasta alkutaipaleella siinä miten ilmastonmuutosta torjutaan ja asiassa eteneminen vaatii myös talouselämän rakenteiden ja toimintatapojen uudistumista kestävälle pohjalle. Millään hallinnollisilla päätöksillä pelkästään tulevaisuutta ei rakenneta. Samalla ilmastonmuutoksen hillintä on myös liiketoiminnalle mahdollisuus.

Vain hölmö rakentaa taloaan suolle ja vain hölmö tänä päivänä rakentaa liiketoimintaa ympäristön pilaamiselle. Valitettavasti hölmöjä yhteiskunnissamme riittää.

Olennainen asia on sekin, että jonkun on näytettävä tässä maailmassa mallia, jotta ne tulokset saadaan aikaiseksi. Eurooppa on oiva edelläkävijä, jos vain tajuaa. USA:ssa on ympäristönormien osalta usein ensimmäisenä lähtenyt liikkeelle Kalifornia, joka myös yleensä on ensimmäisenä saanut niistä koituvat busineshyödyt itselleen. Edelläkävijyys myös tässä suhteessa kannattaa.

Ilmastonmuutoksesta selviämiseksi tarvitsemme vallankumouksia muutoksia sekä poliittisessa että taloudellisessa ajattelussa. Ja se vallankumous on mahdollinen.

On se niinkin, kuten Pietikäinen sanoo: "Demokratia on aika vallankumouksellinen idea."

Europarlamentaarikon paikalta ei yleensä vallankumouksia ole tehty, mutta Suomen lähipiirissä nimenomaan EU on se orgaani, joka antaa suuntaa siihen miten tässä ilmastoruletissa meille oikeasti käy. Suolle toimintaansa rakentavia taantumuksellisia sielläkin riittää.

Ei kommentteja: