Valtiovallan kumoaminen
Kiinassa toisinajattelija Hu Jia tuomittiin sitten 3,5 vuodeksi vankilaan. Hänen syytteensä oli se, että hän on arvostellut Kiinan kommunistista puoluetta, vaatinut uskonnonvapautta , demokratiaa sekä autonomiaa Tiibetiin. Hän on siis mielipiteittensä vuoksi vankilaan tuomittu.
Hu Jia on kiistänyt, että hän olisi syyllistynyt yritykseen kumota valtiovalta.
Tällaiset tuomiot missä tahansa poliittisessa tai kulttuurisessa järjestelmässä ovat älyttömiä. Tilanne on ihan sama kuin silloin, jos kaikki ne, jotka esimerkiksi Suomessa ovat ehättäneet vaatimaan milloin mistäkin syystä milloin ketäkin ministeriä eroamaan, pistettäisiin vankilaan muutamaksi vuodeksi miettimään tekosiaan (mahtaisi Suomessa olla vankiloissa ruuhkaa). Ja samalla syytettäisiin varmuuden vuoksi siitä, että tällaisella arvostelulla pyrittäisiin kumoamaan koko valtiovalta.
Mielipidevaino on osa olemassa olevan status quon itsesuojelua toimii kilpenä sille mitä tuon julkisen pinnan alla kytee, kuten esimerkiksi korruptio tai nepotismi. Valtiollisella mielipidevainolla, mitä Kiina esimerkiksi harjoittaa, ei oikeasti ole tekemistä esimerkiksi yhteiskuntajärjestyksen kanssa, sen todentavat ne monet avoimet yhteiskunnat, joita maailmasta löytyy.
Itseasiassa ihmisen ei koskaan eikä missään pitäisi joutua kiistämään sitä, että on pyrkinyt kumoamaan valtiovallan. Valtiovallan kumoamisen vaatiminen kuuluu mielipiteen vapauden ja sananvapauden piiriin. Yksilö ei voi oikeasti koskaan voi kumota valtiovaltaa, vaan sellainen vaatii aina isomman joukon porukkaa. Lähtökohtaisesti on myös niinkin, että mikäli valtiojärjestelmä on kansalaisten näkökulmasta väärä, heillä on perusteltu oikeus vaatia sen vaihtamista ja saada muutoksia siihen aikaiseksi. Laki ei ole aina oikeassa. Mutta siis Hu Jia on kiistänyt syyllistyneensä tällaiseen toimintaan, jota myös demokratiaksi voitaisiin jollain tapaa kutsua.
EU ja Yhdysvallat ovat arvostelleet päätöstä ja vaatineet Hu Jian välitöntä vapauttamista.
Oletettavaa on se, että erilaiset vetoomukset kaikuvat tyhjille korville eikä edes olympialaisten riemusaatto saane Kiinaa heltymään.
Varsin vähiin keinot jäävät eli tavallinen kansalainen voi ottaa osaa Amenstyn aktiviteetteihin tai käyttää lompakkoaan. Kiinalaisten tuotteiden välttäminen ei yksilölle ole kovinkaan helppoa esimerkiksi elektronisissa laitteissa. Taloudellisilla pakotteilla on aina toki haittapuolensakin, mutta omilla valinnoillaan voi vaikuttaa ja markkinat toimivat välineenä.
Julkisvalta eri maissa ja kansainvälisissä yhteisöissä voisi taloudellisilla toimilla pyrkiä vaikuttamaan, mutta Kiinasta on tullut niin merkittävä taloudellinen toimija esimerkiksi Yhdysvalloissa, ettei kaiketi ole oletettavaa mikään laajamittainen toiminta tällä sektorilla.
Kukin meistä voi tehdä omia johtopäätöksiään kaupassa ja on sitten tämä paikallisempikin taso. Ei kuntien tai kaupunkien ole pakko tilata kiviä Kiinasta. Siis kiviä suomalaisille kaduille Kiinasta! Sille, että kiviä raahataan Kiinasta Suomeen, ei ole kyllä perusteita myöskään kestävän kehityksen puolesta.
Ihan oikeasti kunnanisät voisivat vähän katsoa päätöksiään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti