Kuuru bizu
Heitetään krakat nurkkaan kesäksi. Ai miksi? Siksi, ettei tarvita ilmastointia niin paljoa.
Ilmastonmuutos muuttaa myös pukeutumiskoodistoa. Näin ainakin viimeisen parin vuoden aikana Japanissa ja muualla Aasiassa. Liikemiehet, kuten Japanin suurimman yhtiön eli Toytota Motorsin puheenjohtaja Hiroshi Okuda ja japanilaiset poliitikot ovat näyttäneet esimerkkiä uudenlaisesta pukeutumisesta ja samalla antaneet asiasta vähän voimakkaampiakin ohjeita. Näitä kampanjoita on kutsuttu Cool Biz:ksi eli japanilaisittain kuuru bizuksi.
Ilmiö on tuttu myös kansainvälisiltä areenoilta kuten Balin ilmastonmuutoskokouksesta viime vuonna.
Kehittyneempää pukeutumiskoodia on tarvittu siihen, ettei japanilaisia toimistoja tarvitsisi ilmastoida niin paljoa työmukavuuden kärsimättä ja samalla saadaan vähennettyä päästöjä satoja tuhansia tonneja.
Meille täällä Pohjolassa asia ei ole ehkä samalla tavalla tuttu, mutta maailmalla käytetään energiaa valtavasti erilaisten tilojen jäähdyttämiseen. Ja siis samaa asiaa voidaan hoitaa yksinkertaisesti sillä, että pukeudutaan kevyemmin. Ja tietenkin asiassa on myös se yhtiöitä ja niiden omistajia miellyttävä seikka, että toimenpide pienetää sähkölaskua. Näppärää, eikö?
Suomessakin voitaisiin ihan hyvin kesällä siirtyä kravatittomaan kauteen (jos koodi on yhteinen, se ei häiritse busineksia) tai ainakin olla hankkimatta erilaisia ilmastointivimpaimia silloin kun niitä oikeasti ei tarvita. Tilastoa niiden kaupasta ei nyt ole käsillä, mutta lämpimämpien kesien voi helposti kuvitella lisäävän niiden myyntiä. Jos siis sille tielle lähdetään.
Mitä muita varsin yksinkertaisia asioita elämässämme onkaan, joilla voidaan sitä energiaa säästää ja miten ne keinot voidaan juurruttaa esimerkiksi yritysten tai organisaatioiden toimintakulttuuriin? Kuka näyttää esimerkkiä? Kuka ottaa innovatiivisuuspisteet kotiin tällaisissa asioissa?
PS. Vaiheinen ei käytä nykyään solmiota kuin silloin, jos se on tilanne huomioiden välttämätöntä. Joskus on, mutta silloinkaan tilaa ei tarvitse viilentää.
(Vinkin aiheeseen antoi IStori. Kiitos.)
(Kuvan lähde Wikimedia commons)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti