Laatutakeita
Ei mahda pitään. On pakko kommentoida eilistä uutista koskien europarlamentaarikko Marianne Mikon haastattelua HS:ssä:
'Jotta blogimaailma pysyisi rehellisenä, pitäisi Mikon mielestä bloggaajien taustat ja motiivit olla paremmin selvillä. "Tarvitsemme laatutakeita, pitää tuoda ilmi, kuka kirjoittaa ja miksi."'
Anteeksi nyt vaan arvon europarlamentaarikko, mutta edellä oleva lausunto on joko vainoharhainen tai sitten lapsellinen kuvitelma siitä, että netti toimii kuin sanomalehtien toimitukset ennen vanhaa.
Sinänsä lausunnossa on se tolkku, että jokaisen kirjoittajan omat taustat vaikuttavat siihen millaisia näkemyksiä verkkoon pistämme ja nuo subjektiiviset sidonnaisuudet ovat osa tekemistä. Niin myös sanomalehdissä yms., koska objektiivista totuutta ei oikeastaan ole olemassa. Silti Mikon esittämä toimintatapa ei kuulu nettiin eikä ole osa sen toimintafilosofiaa.
Me emme tarvitse mitään 'laatutakeita', sillä on medialukutaitoisen käyttäjän asia arvioida jokaisen tekstin luotettavuus ja jokaisen bloggaajan oma asia pitää yllä haluamaansa tasoa. Toisille riittää kevyempi tyyli, toiset tekevät journalistisella moraalilla. Kummatkin mahtuvat nettiin ja tulevat ymmärretyksi omassa kehyksessään.
Lukija ymmärtää eron blogitekstin ja vaikkapa HS:n uutisen välillä ihan siitä missä kyseinen teksti on julkaistu ja osaa itse antaa sille oman laatuleimansa. Siihen ei mitään viranomaisia tarvita.
Anonymiteetin lopullinen murtaminen blogeissa tai muussa nettijulkaisemisessa on vanhan koulun kasvateille toiveunta, joka ei taida toteutua koskaan. Eikä sen pidäkään toteutua koskaan. Esimerkiksi ihmisoikeuksien puolustamisessa on usein ihan turvallisuussyistä hyötyä siitä, ettei esimerkiksi salaiset poliisit tai vastaavat saa selville kuka niitä valtaa pitäviä arvostelevia kirjoituksia julkaisee.
Se miksi joku kirjoittaa blogiinsa jotain, ei oikeastaan kuulu viranomaisille. Eikä sekään, kuka kirjoittaa. Kaikki tämä toimii niin kauan kuin kirjoittamisessa ja julkaisemisessa pysytään lain rajoissa. Jos rajat rikotaan, on viranomaisilla keinonsa ryhtyä selvittämään asiaa.
Mikon lausunnot kieltämättä kuullostavat siltä, että porttia erilaisen sensuurin tuomiseksi nettiin halutaan taas availla.
2 kommenttia:
"lapsellinen kuvitelma siitä, että netti toimii kuin sanomalehtien toimitukset ennen vanhaa"
Kyseisen mepin CV: freelance-toimittaja, erityiskirjeenvaihtaja, päätoimittaja...
Niinpä. Jos vasara on on ainoa työkalu, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta.
Omituista koko asiassa on se, että netti ei oikeasti ole enää mikään uusi juttu. Onko netin idea ja ajatus sitten liian vaikea ymmärrettäväksi poliitikkopiireissä?
Vai koetaanko se vallan kannella liian vaaralliseksi? Siis se, että ihmiset saavat vapaasti sanoa mitä mieltä he ovat?
Lähetä kommentti