perjantaina, elokuuta 29, 2008

Jännitysnäytelmä

Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla sattuu ja tapahtuu.

Viimeisimmät käänteet ovat sangen jännittäviä.

Greenpeace väittää, että ydinvoimalaa rakentavalla Bouygues-yhtiöllä on ollut kahdet hitsausohjeet. Toiset niistä on toimitettu STUK:lle ja toiset omaan käyttöön. Greenpeacella on uutisen mukaan hallussaan molemmat ja ero on kuulemma dramaattinen.

Väite on hiukea. Laitosrakentaja olisi siis väitteen mukaan pyrkinyt harhauttamaan valvovaa viranomaista. Jos väite on totta, niin Olkiluodossa on mätää vähän enemmänkin.

* * *

Rakennusfirma Bouyguesin varaprojektipäällikkönä toimiva diplomi-insinööri on jättänyt hitsaussaumakohusta tutkintapyynnön Rauman poliiisille. Hän arvelee YLE:n Ajankohtaisen Kakkosen syyllisyneen kunnianloukkaukseen väittäessään työmaan hitsisaumoja virheellisiksi.

Ehkäpä tämä on sitten tapa ryhtyä selvittämään millaisia ne saumat oikeasti ovat.

* * *

Areva sen sijaan kiistää ydinvoimalan hinnan huomattavan kasvun. Ranskalainen talouslehti Les Echos väitti aiemmin, että Olkiluodon hintaan olisi tullut jo 50 % lisää.

Niin tai näin, laitosta ei rakenneta alkuperäisellä hinnalla ja markkinatalouden sääntöjen mukaan se pistää toimittajan etsimään säästöjä vähän joka paikasta. Myös turvallisuudesta.

* * *

Olkiluodon tarinasta on tulossa varsinainen jännitysnäytelmä. Toivottavasti tämä ei mene sentään farssiksi.

Ei kommentteja: