Plan B
Earth Policy Instituten Lester R. Brown, Janet Larsen, Jonathan G. Dorn ja Frances C. Moore ovat julkaisseet kirjan Plan B 3.0: Mobilizing to Save Civilization. Kirjassa kuvataan keinot, joilla kasvihuonekaasupäästöjä voidaan leikata 80% vuoteen 2020 mennessä.
Tiivistelmän mukaan poliitikot kysyvät, miten suuret päästöleikkaukset ovat poliittisesti mahdollisia? Earth Policy Institute kysyy asiaa toisin päin: Miten suuret päästöjen leikkaukset ovat välttämättömiä ilmastonmuutoksen vaarallisten seurausten välttämiseksi?
Vaihtoehdoksi nykymenolle tarjotaan Plan B:tä eli nettopäästöjen reipasta leikkaamista nyt heti ja useilla yhteiskunnan osa-alueilla.
Keinovalikoima perustuu olemassa olevaan teknologiaan. Mitään ei tarvitse erikseen kehittää, vaan toimeen voidaan ryhtyä vaikka heti.
"None of these initiatives depends on new technologies. We know what needs to be done to reduce CO2 emissions 80 percent by 2020. All that is needed now is leadership."* * *
Tuossa on tiivistetysti aikamme ongelma. Johtajuus ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi puuttuu tällä hetkellä. Itse asiaa vältellään ja selvitellään, vaikka todellisuus on aivan silmiemme edessä. Emme voi jatkaa ihmiskuntana nykyistä kulutuksen tahtia ja olettaa, että mikään ei muutu.
Ympäristömme muuttuu jo nyt kovaa tahtia ja muutoksen jyrkkyys kasvaa koko ajan. Aika alkaa käymään vähiin. Silloin tarvitaan nopeita ja voimakkaita toimia.
Nettopäästöjen leikkaaminen 80 % vuoteen 2020 mennessä on huikea tavoite. Se voi kuitenkin osoittautua välttämättömäksi, jotta esimerkiksi Grönlannin suurten jäätiköiden sulaminen voidaan välttää. Kukaan ei halua merenpinnan voimakasta kohoamista ja sen aiheuttamia jättimäisiä kustannuksia. Miksi siis enää vitkutella?
(via Celsias)
(Kuvassa ilmakuva Grönlannista. Kuvaaja Túrelio. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)
2 kommenttia:
Plan B:tä yritän ottaa henkilökohtaiseen elämäntyylin osaksi. Ei ole helppoa, mutta yritetään ainakin.
Siitä se lähtee, että itse kukin ottaa omaa osaansa ja katsoo mitä voi tehdä. Aika moni pystyy tekemään paljonkin oman kulutuksensa kohdalla, kuten esimerkiksi tuosta sinun blogiisi poimimasta maailman ruokatilanteen häpeällisyydestä voi päätellä.
kyllä tässä itse omaa kulustaankin joutuu tarkkailemaan ja muuttamaan.
Lähetä kommentti