Omituista ydinvoimavalvontaa
Arvatkaapa kuka kirjoittaa ydinvoimatoimittaja Arevalle näin:”Tunnustan täysin Arevan arvon läntisen Euroopan ja Yhdysvaltojen ydinvoimarakentamisen resurssien uudelleen vakiinnuttajana, enkä usko, että mikään muu yhtiö olisi voinut tehdä sitä vallitsevissa olosuhteissa paremmin...” tai kirjoittaa siitä, ettei hänellä ole epäilyksiä lopullisen tuotoksen hyväksyttävyydestä ja luottaa siihen, että Areva on sitoutunut viemään Olkiluoto-projektin turvallisesti loppuun.
Aivan väärin. Kyse ei ole laitoksen tilaajasta, vaan työmaan valvovasta viranomaisesta eli STUK:sta. Tarkemmin sanottuna STUK:n pääjohtaja Jukka Laaksosesta.
Todella omituista toimintaa valvovalta viranomaiselta, jonka tehtävänä on varmistaa turvallisuuskriteerien täyttyminen sen mukaisesti kuin on säädetty.
Kun soppaan lisätään se, että jos aiemmin STUK toteaa suoraan, että Olkiluodon kolmen miljardin euron kiinteähintaisessa sopimuksessa on odotettavaa, että raha tulee merkittäväksi kriteeriksi alihankkijoita valittaessa. Lisäksi STUK:n raporteissa on kerrottu, etteivät laatu- ja luotettavuuskriteerit aina olleet etusijalla päätöksenteossa alihankkijoita valittaessa ja että hinta on määrännyt täysin Olkiluodon ydinvoimalan tekemistä.
STUK siis myöntää, että raha ohjaa enemmän kuin turvallisuustekijät ja kuitenkin jo ennalta ilmoitellaan "diplomaattisesti", että mitään epäilyksiä hommasta ei tule olemaan. Millaista turvallisuusjohtamista tällainen toiminta on? Vastaus: holtitonta.
Olkiluodon tarina siis jatkuu, kuten pari päivää sitten tuli ounasteltua. Miten tämä tarina sitten tästä jatkuu, vaikea sanoa. Koko homman muuttuminen skandaaliksi on enää hiuskarvan varassa.
Olisikohan nyt oikeasti syytä pistää koko homman valvonta ja turvallisuusasiat uskottavalle tolalle ennen kuin jotain oikeasti vakavaa pääsee tapahtumaan?
EDIT 23.8.2008 klo 02.20: STUK ilmoitti päivällä, että se tekee ensi viikolla erityistarkastuksen Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle selvittääkseen miten työmaalla käytännössä vallitseva turvallisuuskulttuuri vastaa TVO:n STUK:lle toimittamissa selvityksissä esitettyjä tietoja. Työ- ja elinkeinoministeriölle antamassaan selvityksessä STUK toteaa, ettei ylimääräinen kansainvälinen arviointi voisi tuoda lisäarvoa Olkiluoto-3-yksikön turvallisuuden varmistamiseen. STUK:n pääjohtajakaan ei pidä uusia kansainvälisiä arvioita Olkiluodon ydinvoimalatyömaasta tarpeellisina, sillä hänen mielestään STUK:n tarkastustoiminta on muihin maihin verrattuna olennaisesti kattavampaa. Eikä tässä ole kuulemma kysymys liiallisesta itsevarmuudesta.
Oli kansainvälisesti kattavampaa tai ei, niin jossain on jokin asia pettänyt joka tapauksessa, jos kerran työmaalla hitsataan ilman ohjeistusta ja johtoa kuukausia ja STUK:n vastaus on tosiasiassa, että he eivät tiedä mistä on kyse.
Erityistarkastus on varmaankin paikallaan, mutta STUK:n uskottavuus sen tekijänä on aika ohut tässä tilanteessa. Lisäksi on myös niin, että haastattelujen sijaan olisi syytä tarkastaa itse asia eli se mitä on hitsailtu ja miten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti