perjantaina, elokuuta 15, 2008

Vihreitä saitteja

Nyt www-sivuston ympäristöystävällisyyttä voidaan mitata.

CO2Stats on tehnyt sivustolle upotettavan JavaScript-sovelman, joka selvittää sivuston ympäristöjalanjälkeä.

Mittaamisessa otetaan huomioon käytetyt päätelaitteet, etäisyyksiä, sivuston kokoa ja niin edelleen. CO2Stats ostaa myös palvelun käyttäjien kuluttaman määrän uusiutuvaa Green-E-energiaa.

Sovelma on pienille sivustoille kuten Vaiheisen blogille ilmainen, joten sovelma päätyi myös tuonne sivupalkkiin testattavaksi. Katsotaan nyt kuinka hyvin tuo toimii ja millainen jalanjälki Vaiheisesta maapallolle jää.

Tällaisen palvelun idea on ihan hyvä. On tarpeellista tehdä myös netin käytön ympäristövaikutukset läpinäkyviksi käyttäjille ja sivustojen ylläpitäjille. Mittaamalla voi arvioida oman toimintansa vaikutuksia ja tehdä niistä johtopäätöksiä.

(via DigiToday)

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meinasin jo todeta että takapihalle kanssa tällainen tutkain, kunnes muistin ettei sitä enää ole, joten viivojen väliin kolahtanee :)

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, mutta ei taida onnistua WordPressissä. Huokaus.

Vaiheinen kirjoitti...

No voi harmi. Varmaan sen jollain opilla joskus sinne saisi...

Anonyymi kirjoitti...

Tuo oli javascriptiä ja se ei sallittua WP:ssä. Kaukaa viisaasti ovat huomanneet javascpriptin heikkouden imuttaa haittaohjelmia.

Ja onhan se aivan hirveä kieli muutenkin... Javaan kuule kömmähti Lepiksen ura koodaajana ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Javako hirveä kieli? No ei kai nyt sentään. Sehän on ihan ymmärrettävää.

Sitä paitsi, Java on hiukka eri asia kuin tuo JS. (Piti päästä sanomaan:-)

Hmm... olisit sitten vaihtanut kieltä, ei Java ole kaikki. Vaiheinen muistaa senkin ajan kun piti puhua Pascalia tai Fortrania. Cobolillakin olisi ainakin joku vuosi sitten saanut töitä vaikka kuinka.

On muuten totta, että nykyään kun näitä sovelmia ja muita voi liitellä verkkosivustoihin aika vapaasti ja sujuvasti, avautuu kaikenlaisia mahdollisuuksia haitantekoon. Eikä käyttäjillä ole juurikaan mahdollisuuksia varmistua noiden vekottimien turvallisuudesta tarkkaan.

PS. Korostettakoon, että Vaiheinen ei ole koodari. Eikä oikeasti koskaan ole ollutkaan. Eikä edes yrittänyt olla.