tiistaina, elokuuta 12, 2008

Ei ohjeistusta, ei johtoa

Olkiluotoon rakenteilla olevan viidennen ydinvoimalaitoksen työmaalla sähellys vain jatkuu.

Nyt on selvinnyt, että työmaalla on hitsattu toista vuotta ilman minkäänlaista ohjeistusta, hitsaustyöllä ei ole ollut kuukausiin pätevyysvaatimuksen täyttävää johtoa ja valvovalle viranomaiselle eli STUK:lle on ilmoitettu epäpäteviä hitsauskoordinaattoreita ilman, että asianomaiset ovat edes tienneet asiasta. Näin kertoo YLE.

Jos asia on kuten uutisessa väitetään, kyse ei ole enää mistään pikkuasiasta. Sillä on ihan oikeasti väliä, millaiset saumat ydinvoimalan eri osissa on. Kyse on turvallisuudesta mitä suurimmassa määrin.

Viidennen virheen ongelmalista olisi surkuhupaisaa luettavaa ellei kyseessä sattuisi olemaan ydinvoimala.

Surkeaa puuhapetetoimintaa voi odottaa jonkun laiturin rakentamisessa, mutta ei äärimmäisiä turvatoimia vaativan ydinvoimalan työmaalla. Periaatteessa mikä tahansa projekti pitäisi pystyä keskeyttämään, mikäli projekti ei täytä esimerkiksi laadullisia vaatimuksia. Näin tuskin tässä projektissa käy mistään syystä.

Miten ihmeessä teollisuus viitsii vongata vielä paria ydinvoimalaa rakennettavaksi, kun tästä viidennestäkään ei näytä tulevan yhtään mitään?

EDIT 13.8.2008 klo 8.25: Tuli katsottua tuo alkuperäisenä lähteenä oleva Ajankohtaisen Kakkosen video eilisillalta. Tuosta ei voi todeta kuin, että onpa toimintaa. Kukaan ei näytä oikein tietävän mistään mitään ja tarkastuksissa menee läpi mikä tahansa. Sen lisäksi, että työmaata auditoidaan ja tarkastetaan, näyttäisi myös STUK:n käytännöissä olevan puutteita. Hyväksymiskriteereiksi tuntuu riittävän se, että joku kirjoittaa puumerkkejä lomakkeelle ilman, että niiden lähdettä tai taustaa voidaan mitenkään selvittää. Huh huh. Mahtaakohan tuo voimalaitos oikeasti kestää kasassa?

Ei kommentteja: