tiistaina, elokuuta 05, 2008

Pieni maailma

Microsoft on tutkinut pikaviestimen eli tässä tapauksessa Microsoft Messengerin käyttöä. Jure Leskovec ja Eric Horvitz selvittelivät 240 miljoonan ihmisen käymien 30 miljardin keskustelun kytkentöjä ja muodostivat niistä toisensa tuntevien ihmisten ketjuja. Tutkimuksen dataa kerättiin keväällä 2006.

Tutkijat löysivät tukea väitteelle, että jokainen maailman ihminen voidaan kytkeä kehen tahansa toiseen 6 henkilön kautta. Microsoftin tutkimuksessa keskimääräinen ketjun pituus oli 6,6 henkilöä.

Tutkimuksessa 90 % ketjuista oli 7,8 henkilön mittaisia ja pisimmät 29 henkilöä. Tuttavan määritelmänä käytettiin sitä, että henkilö on lähettänyt toiselle tekstiviestin.

Tutkijat sanovat, että tulosten mukaan pitäisi ehkä puhua siitä, että kaikki maailman ihmiset on yhdistettävissä 7 henkilön kautta toisiinsa (7 degrees of separation).

Aiemmin tämän väitteet todisteet ovat olleet hataria sillä ne ovat perustuneet joko pieneen otantaan tai sitten varsin vähälukuisten kirjeiden avulla muodostettujen ketjujen seurantaan. Tulokset ovat vaihdelleet 5 ja 7 henkilön mittaisten ketjujen välillä.

Pikaviestinten avulla ihmiset kommunikoivat toistensa kanssa mieluiten silloin kun he ovat suunnilleen saman ikäisiä, puhuvat samaa kieltä ja asuvat samalla alueella.

Tutkijat havaitsivat myös, että eri sukupuolten väliset keskustelut olivat tiheämmin toistuvia ja pitempiä kuin keskustelut eri sukupuolta olevien kanssa. Tutkivat arvelevatkin siis ihmisten pyrkivän sitoutumaan enemmän vastakkaisen sukupuolen kanssa käytyihin keskusteluihin.

Miesten keskinäisissä ja naisten keskinäisissä keskusteluissa tutkijat eivät havainneet merkittäviä eroja keskusteluiden määrissä, niissä vaihdettujen viestien määrissä, keskusteluiden kestossa tai keskustelun intensiteetissä. Tosin, jokaisella näistä alueista miehet ovat keskenään aavistuksen passiivisempia, mutta erot eivät ole tilastollisesti suuria.

Tutkijat olivat omien sanojensa mukaan yllättyneitä tuloksista. Vaikka ihmisillä on ollut tunne, että he ovat lähellä toisiaan, tutkimuksen tulokset vahvistavat tämän käsityksen.

* * *

Osa tutkimuksen tuloksista näyttää varsin itsestään selviltä ja sinänsä tuo vahvistus ihmisten globaalille kytkennälle 6-7 toisensa tuntevan ihmisen kautta on kiva anekdootti. On ihan kiva tietää, että maailma ei ole liian iso.

Tosin. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt olivat pääosin peräisin Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Japanista sekä muun maailman rannikkoalueilta. Kartalla on paljon ja isoja täysin valkoisia alueita.

Mutta voiko tutkimuksen tuloksia käyttää aidosti hyväksi? Arvatenkin voi. Esimerkiksi tiedolla, että ihmiset puhuvat paljon toistensa lähellä fyysisesti sijaitsevien henkilöiden kanssa, on merkitystä palveluiden ja sovellusten kehittämiselle.

(via DigiToday)

Ei kommentteja: