torstaina, elokuuta 14, 2008

Jääkaappi sulaa 2013?

Pohjoisen napajään sulamisen on viimeksi kerrottu olevan hieman vähäisempää kuin ennätyksellisenä kesänä 2007. Tilanne ei vielä kuukausi sitten näyttänyt yhtä pahalta kuin viime vuonna samaan aikaan.

Sitten iski myrsky Alaskassa Beaufortin merellä. Satelliittikuvat osoittavat, että muutama päivä sitten jäälautat ovat alkaneet hajota myskyn seurauksena, kun lämmintä ilmaa on virrannut arktiselle jääalueelle.

Nyt tilanne on tutkijoiden mukaan se, että jääpeitteen sulaminen tänä vuonna saattaa olla yhtä voimakasta kuin viime vuonna. Viime vuonna jääpeite oli sulamiskauden päättyessä ennätyksellisen pieni. US National Snow and Ice Data Centre-keskuksen edustajan mukaan nyt kyseessä on viime vuoteen verrattuna tasaväkinen kisa.

Tämän vähemmän miellyttävän kisan tulos selviää syyskuun puolivälissä, kun sulamiskausi päättyy ja jääpeite saavuttaa vuotuisen miniminsä.

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mallinnusten mukaan pohjoisnapa saattaa olla vapaa jäästä jo kesällä 2013. Viiden vuoden päästä siis.

Aikanaan ensimmäiset arviot jääpeitteen kokonaan sulamisen ajakohdasta olivat niinkin kaukana kuin vuodessa 2070. Nyt tutkijat myöntävät, ettei silloin ymmärretty koko ilmiötä ja sen voimakkuutta. Muutoksen vauhti on yllättänyt monet.

Sulamisesta olisi useita erilaisia haittoja pohjoisella pallonpuoliskolla. Muutokset kohdistuvat esimerkiksi säätilaan, josta saattaa tulla myrskyismämpi. Eläinlajien katoaminen tai siirtyminen muille alueille aiheuttaa haittaa metsästyskulttuureille. Jääpeitteen katoaminen rannoilta lisää eroosiota, kuten Alaskassa on jo käynyt. Vedenpinnan nousu uhkaa globaalisti useita alavia maita. Golf-virran toiminta saattaa muuttua omine muutoksineen meidän elämäämme.

Lisäksi jääpeitteen katoaminen tarkoittaa maapallon lämpenemisen kiihtymistä, sillä nyt jääpeite heijastaa auringonvaloa takaisin avaruuteen. Tumma vesi absorpoi sitä tehokkaasti.

Kuten professori Wieslaw Maslowski sanoo, sillä ei ole merkitystä onko vuosi 2007 vai 2008 vähäjäisin.

Sillä on seurauksensa, että koko jääpeite sulaa. Jääkaappi uhkaa sulaa.

Ei kommentteja: