sunnuntaina, elokuuta 10, 2008

Luottamus

TNS Gallup on kysynyt mielipidetiedustelussa kantaa sähköiseen äänestämiseen. Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen toimeksiannosta tehdyn kyselyn mukaan 84 prosenttia vastaajista arvioi sähköisen järjestelmän erittäin luotettavaksi tai melko luotettavaksi.

Tällaiset mielipidekyselyt ovat aikamoista humpuukia. Miten kukaan voi sanoa aidosti luottavansa järjestelmään, jota ei ole voinut käytännössä nähdä tai käyttää?

On kaiketi epäselvää, mihin kyselyyn vastanneet tosiasiassa luottavat. Siihenkö, että järjestelmä on luotettava, koska se on valtion tilaama? Sinänsä ymmärrettävä ajatus, mutta perusteluksi kuitenkin varsin heiveröinen.

Myös valtio voi tehdä virheitä ja jokaisen tietojärjestelmän luotettavuutta on syytä arvioida. Eikä nyt kehitteillä olevaan vaalijärjestelmäänkään pitäisi ihan ilman kritiikkiä luottaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tylsäähän se olisi jos äänestykseen liittyvät traditiot katoaisivat. Onhan se niin juhlallinen tilaisuus ja vähän jännittäväkin siellä uurnilla. Pukeudutaan arvokkaasti ja hieman hämmentyneenä käydään listat vielä kerran läpi sekä varmistetaan numeron oikein kirjoitus ennen lipun pudottamista laatikkoon. Tapahtuman jälkeen vaalikahvit ja vielä mielessään puntaroidaan tapahtumaa sekä annetun äänen oikeudellisuutta.

Laiskana ihmisenä varmaankin äänestäisin sähköisesti, jos luottaisin siihen. ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Vaaleihin liittyy erilaista hartautta ja vakavuutta, vaikka nykyään varsin paljon ennakkoäänestetäänkin.

Tuossa vaalijärjestelmässä häiritsee sekin, että sillä yritetään ilmeisesti korjata jotain, mikä toimii nykyisellään varsin erinomaisesti.