Numeroita
Tilastokeskuksen kyselyn mukaan 83 % 16-74-vuotiaista suomalaisista käytti internetiä kyselyhetkeä edeltäneiden kolmen kuukauden aikana. Se tarkoittaa sitä, että suomessa olisi 3,2 miljoonaa netin käyttäjää. Lukema vuonna 2004 oli 70 %.
Kyselyn mukaan 78 % vastaajista käyttää nettiä viikottain. Alle 40-vuotiaista internetiä käyttävät melkein kaikki, mutta esimerkiksi 60-74-vuotiaista vain runsaat 40%. Käyttö kasvaa eniten vanhemmissa ikäluokissa.
Verkkokauppojen käyttö on edelleen maltillista eli keväällä 2008 vain 33 % väestöstä kertoi tilanneensa tai ostaneensa verkkokaupasta. Käytettyjen tavaroiden, tuotteiden ja palvelujen myynti internetin palstoilla, tavarapörssit ja huutokauppasivut houkuttelivat 15 %:a suomalaisista, mutta pankkiasiointi jo 72 %:a. Koulutus- ja kurssitarjontaa selaili 36 % väestöstä. Matka- ja majoituspalvleuita selaili 58 %.
Selainpohjaisia uutispalveluita tilasi 23 % väestöstä ja blogeja luki kyselyn mukaan 31 % väestöstä.
Kaikkien erilaisten käyttötarkoitusten kohdalla osuus väestöstä on kasvanut.
Internetin käyttäjien käyttötarkoituksia on kartoitettu hieman tarkemmin ja niistä löytyy myös oma taulukkonsa. Otetaan sieltä poimintana havanto, että 69 % internetin käyttäjistä lukee verkkolehtiä. Toinen poiminta olkoon se, että kaikista netin käyttäjistä 38 % lukee blogeja, mutta vain 5 % on luonut tai ylläpitää sellaista.
* * *
Netin käyttö mediana on siis hiljalleen lisääntynyt ja koko väestön osalta lähestytään tilannetta, jossa kasvua ei enää käytännössä voi syntyä. Silloin tietysti painopistettä esimerkiksi julkisten palveluiden kohdalla on ihan oikeasti mahdollista siirtää verkkoon ja jopa pudottaa pois joitain muilla tavoin tuotettuja palveluita.
Vielä tosin ei ole sen aika. Julkiset verkkopalvelut eivät edes ole sellaisella tasolla, että noin voitaisiin toimia.
Printtilehdille prosentit eivät lupaa hyvää. Uutisten lukeminen siirtyy hiljalleen verkkoon ja sinne se jää.
Blogien lukemisen suosio on kieltämättä hienoinen, mutta positiivinen, yllätys. Kansalaisjournalismi ei ole ihan vaan joidenkin marginaaliryhmien harrastus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti