tiistaina, elokuuta 26, 2008

Lakkoilua ja tarkastuksia

Viidennen ydinvoimalan eli Olkiluoto-3:n rakennustyömaalla on tänään alkanut Säteilyturvakeskuksen (STUK) ilmoittama erityistarkastus. Tarkastuksella pyritään selvittämään työmaalla käytännössä vallitsevaa turvallisuuskulttuuria ja sitä miten hyvin se vastaa Teollisuuden Voiman STUK:lle antamia tietoja.

Tänään Rakennusliitto antoi lakkovaroituksen reaktorityömaalle. Lakkovaroituksen syyksi on ilmoitettu pääurakoitsijan puolalaisten rakennusmiesten palkkaepäselvyydet. Lakko uhkaa pysäyttää reaktorirakennuksen kaikki työt 10. syyskuuta. Lakkovaroituksen ajoitus on paljon puhuva.

Sinänsä nämä kaksi asiaa eivät suoraan liity toisiinsa. Kuitenkin, jos puhutaan "turvallisuuskulttuurista", niin voidaan kysyä muodostavatko palkkaepäselvyydet riskin ja jos, niin millaisen? Työn laatu kun ei ole rakennuksellakaan kiinni pelkästään insinöörin laskukoneesta, vaan siihen vaikuttaa ratkaisevasti myös esimerkiksi sellainen inhimillinen tekijä kuin motivaatio.

Johtamisessa on kyse myös turvallisuudesta ja turvallisuuskulttuurista.

Sinänsä sekä erityistarkastukset että lakkovaroitukset ovat vain jatkumoa koko ydinvoimalahanketta seuranneille kompuroinneille ja tyrimisille. Ja tuskin ovat viimeiset laatuaan.

STUK:n pitäisi raportoida tarkastuksestaan perjantaina ja nähtäväksi jää löytyykö työmaan turvallisuuskulttuurista ongelmia vai antaako STUK perinteisen "ei ongelmaa"-lausunnon.

Ei kommentteja: