keskiviikkona, elokuuta 27, 2008

Syrjintää?

Rovaniemeläismies on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle Ylen toiminnasta Elävän Arkiston ja Areenan kanssa. Kantelussa katsotaan, että Yle syrjivän osaa kansalaisista lain vastaisesti kun se tarjoaa palveluita Microsoft Windows Median formaateilla, jolloin Mac- tai Linux-käyttäjät eivät voi kunnolla käyttää ko. palveluita.

Yle on ilmoittanut jo aikaisemmin suunnittelevansa Flash-formaatin käyttöä Microsoft-formaattien rinnalla.

Kantelu on julkisten verkkopalveluiden toteuttamisen kannalta mielenkiintoinen. Missä määrin julkisen viranomaisen on huomioitava riippumattomuus käyttöjärjestelmistä tai jonkin tietyn tuotteen käyttöä edellyttävistä tiedostoformaateista? Pitääkö julkisen palvelun laitoksen tuottaa palvelunsa siten, että ne ovat yhtä hyvin saatavilla lähes millä tahansa järjestelmällä?

Tietysti voisi kysyä myös sitä, missä menee raja. Esimerkiksi kuinka kauas taaksepäin yhteensopivia julkisten palveluiden toteutusten pitää olla?

Tilastollinen tosiasia on kuitenkin se, että Microsoftin markkinaosuus käyttöjärjestelmissä on maailmalla hieman yli 90 %. Onko siis niin, että myös teknologiset vähemmistöt on huomioitava julkisia palveluita toteutettaessa siinä missä esimerkiksi kielivähemmistötkin?

(via Avautuma)

3 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

No ilman muuta julkisen palvelun on otettava huomioon muutkin kuin mikkisoftan käyttäjät - kuten kielivähemmistötkin! Se se vasta olisi, jos eliitti määrittelisi senkin millä alustalla tietokoneet toimivat - ja siihen ei olisi kuin tuo yksi monopoliasemaan pyrkivä äärikaupallinen vaihtoehto (mitä eräät pitävät suorastaan antikristuksen ilmentymänä).

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kysymys, mutta ei kuitenkaan. Ei yle voi laittaa nettiin yhtään mitään, jos kaiken pitää olla saatavilla kaikilla mahdollisilla formaateilla. Hyvä kun on edes jollakin.

Vaiheinen kirjoitti...

Halo efekti: Olen samaa mieltä siitä, että noiden formaattien pitäisi olla sellaisia, ettei niiden käyttö edellytä jotain tiettyä tuotetta, vaan ovat käytettävissä käyttäjien haluamalla järjestelmällä. Monopolit eivät ole paikallaan.

alvari: Totta ihan kaikkea kaikille ei ole mahdollista realistisesti tarjota millään tekniikalla. Johonkin pitää se raja vetää. Mutta mihin, se on aika merkittävä kysymys.

Yleisesti luulen, että pitemmällä aikavälillä koko ongelma poistuu sitä kautta, että käyttöjärjestelmästä tai sen yksittäisestä sovelluksesta riippumattomia formaatteja voidaan tarjota.

Avoimet standardit ovat eri asia kuin avoin lähdekoodi. Ihan vaan varmuuden vuoksi tämä huomautus.