Romut
Greenpeace on löytänyt kahdelta Ghanassa sijaitsevalta kaatopaikalta suuret määrät haitallisia aineita, jotka ovat peräisin länsimaista tuodusta elektroniikkaromusta. Kaatopaikkojen maaperä on pahasti saastunut raskasmetalleista, ftalaateista ja dioksiinistä.
GP:n Kevin Bridge sanoo, että monet romun käsittelyssä vapautuvista aineista ovat erittäin myrkyllisiä ja voivat vaikuttaa haitallisesti mm. lisääntymiselinten, aivojen ja hermoston kehittymiseen. Kun nimenomaan lapset usein käsittelevät jätettä, voivat haitat heidän kehitykselleen olla huomattavia.
Tutkimuksissa aineita löytyi huomattavasti eurooppalaisia raja-arvoja enemmän. Samanalaisia kemikaalikeskittymiä on aiemmin löytynyt elektroniikkaromun polttopaikoilla Kiinassa ja Intiassa.
Kaatopaikoilta löytyi useiden tunnettujen merkkien vanhoja ja rikkinäisiä tietokoneita, monitoreja ja televisioita. Mukana on myös sellaisia firmoja, jotka vannovat ja vakuuttavat kierrätysprosessien olevan kunnossa. Eipä näyttäisi olevan, jos kerran romua päätyy afrikkalaisille kaatopaikoille.
Suurten elektroniikkajättien pitäisi pystyä vastaamaan tuotteen elinkaaresta, varsinkin jos niissä käytetään hyvin haitallisia aineita. Firmoilla on siihen olemassa sekä osaamista, että varaa toisin kuin kehitysmaiden köyhillä.
(via YLE)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti