Mediamaksu olisi epäoikeudenmukainen kotitalousvero
YLEn rahoitusta on pohdittu työryhmässä, joka esittää nykyisen 224 euron televisiomaksun korvaamista kotitalouksille 175 euron mediamaksua. Yli 400 000 euron liikenvaihtoa tekeville yrityksille mediamaksu olisi kolminkertainen kotitalouksiin verrattuna. Valtio, kunnat ja seurakunnat eivät maksua joutuisi maksamaan elleivät harjoita liiketoimintaa.
Maksua ei siis enää sidottaisi television omistamiseen vaan maksamaan joutuisivat kaikki asuntokunnat. Tv-lupatarkastajista luovuttaisiin uudistuksen yhteydessä.
Kyse on siis asumiseen kytketystä verosta. Se on kotitalousvero.
Ehdotuksen toteutumisen seurauksena esimerkiksi me digikieltäytyjät joutuisimme maksamaan muun kansanosan televisionkatselua ja YLEn televisiotuotantoa, jota emme käytä.
Kuten YLEn toimitusjohtaja Mikael Jungner sanoo HS:ssä, YLEn budjetista kolmasosa menee muuhun kuin televisioon. Työryhmän arvion mukaan ensi vuonna yli puolet ihmisistä katsoo päätteen kautta televisiota. Se ei tähän mennessäkään ole poistanut tarvetta tv-luvalle. Sitä paitsi, ei ole mikään temppu pistää netin kautta jaettavaa televisio-ohjelmaa maksullisten tunnusten taakse.
On oikeudenmukaista, että YLEn palveluiden kuluttajat maksavat palveluista. Oikeudenmukaisuuden voi tosin rakentaa useammallakin tavalla eli jos ei käytä televisiota, oikea maksu on tuo Jungnerin ilmoittama kolmasosa eli 74,67 € vuodessa. 175 € vuodessa on aivan liikaa YLEn www-palveluista ja radiokanavista.
On hurskastelua puhua siitä, että maksu "perustuisi kansalaisten ja yhteisöjen maksuihin". Kyse on verosta, joka perustuu siihen, että on vakinainen asuinpaikka on Suomessa.
Kun kyse verosta, niin silloin olisi oikeasti oikeudenmukaisempaa toteuttaa se osana muuta verotusta (jolloin siihen purisi progressio ja maksu jakautuisi laskennallisesti useammalle), eikä kikkailla sen mukaan, missä väestörekisterikeskuksen mukaan kansalaisella on osoite.
Verotuksen kautta vältettäisiin myös toinenkin räikeä epäkohta. Kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) vetämän työryhmän ehdotus nimittäin tarkoittaa yksin asuville moninkertaista maksua per henki sellaisiin talouksiin verrattuna, joissa asuu useampi täysi-ikäinen. Sinkkuja sorretaan taas.
Ehdotuksen logiikassa on vielä kolmaskin ongelma. Tähän asti YLEn tai televisiomaailman toimintaa ylipäätänsä on voinut konkreettisesti protestoida repimällä television pois verkosta ja lopettamalla tv-maksun maksamisen.
Ehdotus toteutuessaan toisi pakkomaksun, jota ei pääse pakoon muuten kuin siirtämällä kirjansa ulkomaille. YLE saisi vapaan valtakirjan kaikilta kotitalouksilta, ilman että kotitaloudet voisivat asialle yhtään mitään muuta kuin lähetellä kirjelmiä YLEn katsojapalveluun.
Verotus olisi tässäkin mielessä aavistuksen oikeudenmukaisempi tapa kuin ehdotettu viestintäviraston byrokratiaa kasvattava maksu.
Korostettakoon, että Vaiheisen kotitaloudessa digikieltäytymisessä ei ole kyse rahasta, vaan siitä, että televisiokanavien joutava tarjooma anna aihetta katsella televisiota ensinkään.
YLEn tarjoomasta em. maksu on selvästi liikaa, vaikka vielä enemmän se olisi liikaa MTV3:n, Nelosen yms. uusinta-automaattien kanavatarjoomasta. Lisäksi yksi hyvä syy pysyä jatkossakin televisioverkkojen ulkopuolella on typerästi toteutettu digitelevisiouudistus.
Aiheesta tässä blogissa muualla:
- Yle-maksu eli mediamaksu eli Yle-vero pois pöydältä (23.3.2010)
- Mistä se raha tulee? (22.3.2010)
- Mediamaksun aikalisä (19.3.2010)
- Ratkaisut Yle-lakiin (17.3.2010)
- Mediamaksun hautajaiset (11.3.2010)
- Mediamaksu paisuu (9.3.2010)
- Kapina mediamaksua vastaan (10.10.2009)
- Internetveroa pukkaa ja sen nimi on mediamaksu (17.9.2009)
- Mediamaksu siirtyy? (19.9.2009)
- Mediamaksu ei maistu (18.8.2010)
- Maksetaanko mediamaksua mahdollisuudesta? (18.6.2009)
- Mediamaksu olisi epäoikeudenmukainen kotitalousvero (23.4.2009)
4 kommenttia:
:D Mites minä osasin tätä postausta hieman odotella ;)
Aivan samaa mieltä! Nyt sitten joutuu ostamaan pakotetusti jonkin katseluvälineen katseltavaksi koko rahan edestä. Toisaalta voisin maksaa sen 175 ekee, jos ei tarvitse sitten maksaa nettiyhteydestä. Taitaa olla toiveajattelua!
Aijaa, olenko jo noin ennalta-arvattavaksi ryhtynyt:-)
Jos YLE tarjoaisi kelvollisen nettiyhteyden tuohon rahaan, niin asiaa voisi harkita, mutta sellaista ei ole näköpiirissä.
Vaikka valtio pakottaisi maksamaan tuollaisen kotitalousveron, sitä digiboksia ja muut mööpeliä tähän kämppään ei hankita. Ei ole enää tarvetta.
Mikään ei osoita, että televisiokanavat ansaitsisivat aikani (ei sillä, että meikäläisen aika olisi jotenkin erityisen arvokasta kenellekään muulle kuin itselleni, vaan sillä ettei vaan ole mitään syytä tuhlata elämäänsä moiseen tuubaan).
Pitköön Jungner tunkkinsa.
Joku keino tuon joutavan maksun lailliseksi maksamatta jättämiseksi pitää löytyä...
Mites jos on köyhä ja asunnoton? Miten voi yhteiskunta vaatia tuollaista maksua, jos ei ole mediaakaan?
Yhteiskunta toimii yhä enemmän rikkaiden ehdoilla.
Mullehan tuo olisi helpotus, kun olen lunastanut telkkuluvan jo vuosikymmeniä.
Varmaan asunnoton sitten vapautuu tästä maksusta. Köyhiä yleverosta ei armahdeta, tai ainakaan sellaisesta ei ole viitteitä. Ole köyhä tai rikas, mutta jos asut, niin maksat yleveroa.
Taitaa olla ensimmäinen vero, joka pistetään maksuun pelkästään sen takia, että ihmisellä on vakituinen osoite Suomessa.
Niin. Niille, jotka ovat maksaneet tv-maksua tuo tietysti on pieni alennus ja yksinkertaistus, mutta muille se on lähinä rangaistus.
Koneisto jyrää ja pakottaa maksamaan jostain sellaisesta mitä ei käytä eikä tarvitse.
Lähetä kommentti