Aika tehdä päätöksiä
Valtioiden edustajat ovat kokoontuneet Puolan Poznaniin keskustelemaan seuraavasta ilmastosopimuksesta ja samaan aikaan oma EU:mme on valmistautumassa ilmastopaketin käsittelyyn. Joulukuun 11 päivä maanosamme päättäjien pitäisi käsitellä pakettia, jonka mukaan hiilidioksidipäästöjä vähennetään 20 % vuoteen 2020 mennessä.
On yhä ilmeisempää, ettei tuo tavoite ole riittävä, vaan tarvitaan suurempaa muutosta.
Climate Action Network (CAN) yhdessä Friends of the Earth Europen, Greenpeacen ja WWF:n kanssa kampanjoivat sen puolesta, että ilmaston lämpeneminen saataisiin pidettyä alle 2 °C:ssa.
Europe, It's Time To Lead-kampanjassa voit lähettää kysymyksen Euroopan päättäjille. Ja se kysymys kuuluu seuraavasti:
Euroopan on toimittava seuraavasti, jotta voimme osoittaa kansainvälistä johtajuutta ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa:
1) Kasvihuonekaasupäästöjä on leikattava Euroopassa vähintään 30 % vuoteen 2020 mennessä. Vähennykset on tehtävä Euroopan rajojen sisäpuolella, ei ostamalla päästöoikeuksia merten takaa.Se on hyvä kysymys.
2) Jotta voidaan varmistaa EU:n jäsenvaltioiden pysyvän lupauksissaan, on säädettävä vahvoja seuraamuksia lupauksensa pettäville jäsenmaille.
3) Ylimääräinen taloudellinen tuki, jonka tarkoitus on auttaa kehitysmaita sopeutumaan ilmastonmuutoksen väistämättömiin vaikutuksiin sekä auttaa niitä leikkaamaan päästöjään .
Aiotko tukea näitä toimia EU:n ilmasto- ja energiapaketista päätettäessä ja osoittaa todellista johtajuutta vaarallisen ilmastonmuutoksen torjumiseksi?
Tilanne ei näytä olevan sellainen, että ihan vähäisillä toimilla enää selvittäisiin turvallisten rajojen sisällä.
Lämpenemisen rajoittaminen enintään 2 °C:een mahdollisesti edellyttää sitä, että hiilidioksidipäästöjä pitää pystyä vähentämään 8 % vuodessa. Tuo EU:n nykyinen 20 % tavoite 12 vuodessa ei siis ole sinne päinkään. Mahdollisesti tavoitteen pitäisi olla vähintään kaksinkertainen.
Ilmeisesti nykymuotoisista hiilivoimaloista pitäisi päästä kokonaan eroon parissa vuosikymmenessä eikä niitä ainakaan saisi rakentaa lisää.
Ongelman problematiikkaa korostaa se, että ilmakehään päästetty hiilidioksidi ei sieltä häviä kovinkaan nopeasti, vaan jää ilmakehään tuhansiksi vuosiksi. Niinpä ilmastonmuutoksen hillinnästä saattaa tulla saman kokoinen urakka kuin toinen maailmansota, mutta kestoltaan paljon pitempi.
Ohessa muutama stoori viime päiviltä luettavaksi:
- George Monbiot, One Shot Left (Celsias)
- Joe Romm, Dr. Hansen to Dr. Merkel: Carbon is forever — so ban new traditional coal plants now(Climate Progress)
- Joe Romm, Carbon is forever: Fossil CO2 impacts will outlast Stonehenge and nuclear waste (Climate Progress)
- David Archer, Fate of fossil fuel CO2 in geologic time (J. Geophys. Res. 110, 2005)
- Johnny Rook, Fixing the Climate: “On the Scale of WWII but Longer” (Celsias)
2 kommenttia:
Pistetääs tähän lopuks tieto jonka kävin mielenkiinnosta etsimässä. Tällä hetkellä hiilidioksidipäästöt kasvaa 0.5% vuodessa ja kaikkien kasvihuonekaasujen yhteenlaskettu vaikutus hiilidioksidiksi suhteutettuna >1%. Paskamaista tuossa on et 1% kasvu on jo selkeesti kiihtyvää. :(
Niinpä.
Me emme ole globaalisti päästöjen osalta edes laskusuunnassa, vaan ihan väärässä suunnassa menossa.
Se tietysti korostaa sitä tärkeyttä mikä tehtävillä päätöksillä on.
Lähetä kommentti