Seurauksia ja paljastuksia
Sampo Pankin toiminnot seisauttaneesta tietojärjestelmäuudistuksesta on nyt kulunut kuukausia ja tilanne on osin stabiloitunut tasolleen. Osa asioista on siis yhä rempallaan, mutta eivät aiheuta jatkuvia katastrofeja.
Uusia murheita nousee kuitenkin edelleen esiin. Viimeksi niistä ovat saaneet kärsiä eräät opintolainan nostajat. Lukumääräisesti nyt kärsinyt joukko ei ole suuri, mutta pienikin kompurointi vain lisää pankin taakkaa.
Nuo taakat ja niiden kantaminen ovat uuvuttaneet pankin henkilöstöä. Se ei ole ihme, sillä rankan asiakaspalautteen kuunteleminen päivästä toiseen ja kompurointi oman työn kanssa vaatii luonnetta, jota harvalla meistä on.
Se tarkoittaa myös sitä, että ihmiset vaihtavat työpaikkaa ja osaaminen siis kävelee ulos ovesta. Pitemmällä aikavälillä myös työnantajamaine vaikuttaa pankin menestykseen.
Sampo Pankin liiketoiminnan näkökulmasta viime pääsiäisenä toteutettu tietojärjestelmien uudistus ei ole ohi vielä pitkään aikaan. Pankille tästä kaikesta on asiakkaiden menettämisen lisäksi tulossa myös kuluja esimerkiksi henkilöstön vaihtumisesta johtuvan tyhjäkäynnin ja koulutustarpeiden kautta.
Nähtäväksi jää milloin ja miten se maksatetaan kuluttajilla vai osataanko se asia hoitaa oikein.
Tyhmällä strategialla toteutettu IT-projekti vaikuttaa myös pitemmällä aikavälillä. Voi vain ihmetellä yhä uudelleen, miksi se toteutus piti ajaa läpi niin kuin se ajettiin.
Itse tekninen toteutuskin on saanut osakseen tarkempaa tarkastelua. Kuten The Butt Ugly Weblog sanoo "Sampo goes WTF". Daily WTF:n tiivistelmä kuvaa myös teknisen toteutuksen omituisuuksia. Kuolleiden koodareiden seuran saitille on purettu auki pankin uudessa järjestelmässä lanseeraama "tietoturvaan" liittyvä appletti. Appletti on ilmeisesti vahingossa jätetty sellaiseksi, että sen koodia voi ryhtyä kuka tahansa availemaan.
Avaaminen paljastaa joitain omituisuuksia kuten sen, että sovellus lähettää työasemalta pankille tietoja yhteydessä käytettävän työaseman laitteistokokoonpanosta.
Juuri niin. Mitä hittoa? Mihin pankki tarvitsee esimerkiksi tietoa laitteistosta, jolla kuluttaja maksaa laskunsa? Mitä se Sampo Pankille kuuluu millaisella tietokoneella sitä tietoturvaratkaisua yrittää käyttää?
Tietoturvauudistus näyttää lähinnä ratkaisulta, joka satunnaisesti kaataa FireFox-käyttäjien selaimen, eikä varsinaisesti turvallisuutta lisäävältä toimenpiteeltä.
Kuten Buzer huomauttaa Daily WTF:n postauksen kommenteissa, Sampo Pankilla näkyy olevan julkisuudessa myös SharePointin Help and How-to. Se on turhaan kaikkien näkyvillä ja itseasiassa jakaa ylimääräisiä tietoja tietomurtoja suunnitteleville.
Mitähän muuta ylimääräistä Sampo Pankin tietojärjestelmät paljastavat?
2 kommenttia:
Luin tämän jo eilen, mutten ehtinyt kommentoida. Eipä olisi mukavaa olla Sampopankissa töissä. En ihmettele, että esim. asiakaspalvelusta lähtee väkeä kävelemään, sillä voi vain kuvitella, millainen kaaos henkilöstön sisällä vallitsee, kun kukaan ei varmaan oikein tiedä mistään mitään. Ja kuitenkin ne, jotka eivät edes voi vaikuttaa, joutuvat kuuntelemaan asiakkaiden kiukkua päivästä toiseen.
Ongelmia on tosiaan edelleen… Erään ystäväni lainasumma on kummasti noussut 20 000 eurolla. Erään toisen pankkitili taas on kadonnut. Kirjoitin tästä jopa omassa blogissani taannoin. Sampo väittää, että tili on lopetettu vuonna 2006. Kuitenkin tälle henkilölle on lähetetty uusi pankkikortti vuonna 2007. Hän ei myöskään ole lopettanut tiliään. Kyllä hän sen muistaisi – tilillä on rahaa noin 10 000 euroa. Pankilla ei myöskään ole esittää mitään faktaa lopettamisesta. Asiaa selvitellään edelleen.
Aika mielenkiintoinen on tuo Sampon halu selvittää asiakkaittensa laitteistotietoja. Onneksi minulla ei enää ole tiliä siellä.
Ongelmia näköjään on ja esimerkiksi tuota FireFox-yhteensopivuutta ei ole saatu ilmeisesti hoidettua vieläkään lopullisesti.
Sampo pankin duunarithan tähän sekoiluun eivät loppujen lopuksi ole syyllisiä, vaan suurin moka on tehty ihan siellä Danske Bankin pomoportaassa, jossa hölmö uudistusstrategia ja päätös huonosti testatulla systeemillä tuotantoon menemisestä tehtiin.
Ei ole ollenkaan ihme, että noin 30 000 asiakasta on lähtenyt ja mokailu näkyy pankin taloudellisessa tuloksessa.
taitaa mennä vielä pitkään, ennen kuin Sampo Pankki on saanut imagotappiot ja muut käännettyä.
Lähetä kommentti