Olympialaista kertakäyttökulttuuria
Pekingin olympialaisia varten rakennettu 21 miljoonaa euroa maksanut baseball-stadion jyrätään ostosparatiisin tieltä nurin. Se suunniteltiin alunperin väliaikaiseksi, mutta sen säilyttämistä on toivottu. Tilalle rakennetaan siis ostoskeskus.
Mitä järkeä tällaisessa toiminnassa yleisellä tasolla ajateltuna on? Ensin rakennetaan hienoja pytinkejä työllä, tuskalla ja miljoonilla, sen jälkeen niitä käytetään muutama päivä ja sitten ne jyrätään nurin. Kenties tässä on kertakäyttöisyyden uusi maailmanennätys käsillä?
Suomeenkin haikaillaan talviolympialaisia jälleen. Sitä varten tarvittaisiin keinotekoisesti jatkettuja alppihiihtokeskuksia ja esimerkiksi kelkkailua varten omat radat ja stadionit. Mitäköhän niille kelkkailuradoillekin sitten tehtäisiin moisten kisojen jälkeen? Verorahoilla tällaisia ei ainakaan pitäisi rakennella.
Kestävän kehityksen olympialaiset vaativat muutakin kuin kierrätyspaperille tehtyjä kisakutsuja. Tuollaiset kertakäyttöiset kisapaikat tuskin nostavat olympialaisten elinkaarta kovinkaan ekologisesti kestäväksi.
12 kommenttia:
No kylläpä on typerää. Muutenkin olen sitä mieltä, että koko urheilutoiminta massiivisine järjestelyineen ja logistiikkoineen on aikamoista ympäristöä kuormittavaa hömppää. Tässä ei ole välttämättä edes eroa moottori- ja muun urheilun välillä, koska pelkän yleisön siirtäminen kisapaikalle on paljon isompi suorite kuin muutaman kilpa-auton energiankulutus.
Eifel-tornikin suunniteltiin väliaikaiseksi. Muistanko väärin, että Helsingissäkin olisi joku tunnettu rakennus alun perin suunniteltu kertakäyttöiseksi, mutta kuitenkin säilytetty?
Typeräähän tuo on. Samaa mieltä sinänsä siitä, että tuollaiset urheilun kyljessä organisoidut megahankkeet ja rakennelmat ovat hömppää ja pelkkää viihdettä.
Kansanliikunta ja kuntourheilu on eri asia. Siihen ei mitään monumentteja tarvita tai rakenneta.
Kyllä, Helsingissä esimerkiksi Lasipalatsi rakennettiin Helsingin olympialaisia varten ja sen piti olla väliaikainen rakennus. Kun vuoden 1936 kisat sitten peruttiin ja pidettiin vasta vuonna 1952, lasipalatsista oli ehtinyt muodostua jo aktiivinen kauppakeskus.
Ja siis purkamatta jäi. Nykyään rakennus on suojeltu.
Joo, kyllä urheilusirkus konaisuudessaan on aivan päätöntä touhua, mutta nykyään teollisuudenhaara missä pornokin. Laajempi kokonaisuus on viihde- ja media.
Siinä ei ympäristöarvot paljon paina kun tarjotaan
"kansalle sirkushuveja" niin se unohtaa miettiä mitään tärkeämpiä asioita. Aivan sama kuin muinoin Kreikassa, Roomassa , tuhoutuukohan tämäkin ja Bysantissa - kuoleekohan tämä meidän kulutusjuhlaimperiumi samantyyppiseen rappioon kuin nuo aiemmatkin?
(ohoh, jäi tuon äskeisen oikoluku näköjään suorittamatta) =D
Nooh, kyllä viesti siitä välittyy :-)
Teollisuuttahan se on. Viihdeteollisuutta. Tiedä sitten johtaako se kulttuurin lopulliseen rappioon vai mihin.
Sitä on myös hankala hetkittäin ymmärtää, miksi sitten tätä yhtä viihdeteollisuuden sektoria paapotaa aivan kuin siellä olisi oikeasti suurempiakin kansallissankareita.
Mä alkaisin välittömästi harrastaan kelkkailua jos tänne sellainen tuubi rakennettaisiin! Sehän on äärettömän hauskan näköistä touhua!
Mutta ihmetyttää tuo kiinalaisten innottomattomuus amerikkalaista pesäpalloa kohtaan. Luulisi siitä tulevan uusi kansallislaji.
Ai niin ja se Hämeenlinnan uimalaitoshan on ollut jo vuosikausia purku-uhan alaisena, mollottanut tyhjänä, mutta kun se on symboli olympialaisista niin eihän sitä voi purkaa....
On se kelkkailu ihan hupaisan näköistä puuhaa. Mutta. Kuinkakohan monta kilpakelkkailijaa Suomessa mahtaa olla? (jostain lukaisin, että maailamssa aktiivisesti kilpailevia luonnonratakelkkailijoita on muutama sata. Suomen kelkkailuliitolta ei löydy www-sivuja) Ja millaiset keinojääratainvestoinnit niillekin käyttöasteille pitäisi tehdä?
Tavallaan se olisi samanlaista törsäystä kuin näiden hyppyrimäkien rakentaminen. Maassa on varsin rajallinen harrastajajoukko ja niitä mäkiä on siellä täällä käyttämättöminä.
Ja nyt sitten pitäisi joku lentomäki valtion tuella saada jonnekin... en ymmärrä mikä olisi tämän investoinnin merkitys kansanterveydelle tai millekään muulle.
Totta toriset. Tärkeämpää olisi saada suuret massat liikkumaan tarjoamalla sopivan hintaisia tai ilmaisia lähiliikuntakohteita kaikkien käytettäväksi riittävällä volyymilla ympäri valtakuntaa. Nythän on tullut kaikenlaisia puistokuntoiluvälineitä, mutta eipä niitä missään näy. Tai no Tapiolassa olen nähnyt muutaman vehkeen parkkipaikan laidalla. Taisi se olla joku liikuntahalli kuitenkin. Mahdollisuudet olisivat rajattomat luonnon puolesta meillä, mutta mitä kansa tekee... istuu netissä! ;)
Totta. Sinänsä en mitenkään erityisesti vihaa tai vastusta huippu-urheiluakaan, koska kansakunnan nuoriso tarvitsee esikuvansa jollain tasolla. Sen sijaan vastusta näiden viihdetaiteilijoiden mystifioimista ja sitä totaalista yliarvostusta, joka tällä hetkellä esimerkiksi mediassa asian ympärillä vallitsee. Paljon olennaisempaa olisi nimenomaan suurempien kansanjoukkojen liikuttaminen ja sen erilaisten mahdollisuuksien parantaminen.
Ai istuu netissä? Hus, pihalle sieltä! :-)
You first ;)
Tai voit tulla meille jumppaamaan!
Ai mä ekaksi... nokun... just nyt ei ehdi, kun on pari hommaa niinku kesken:-)
Ei vaan. Ulkona on hyvä keli ja kyllä sinne pitää kohtsilleen päästä.
Teille jumppaamaan, sepäs houkutteleva ehdotus.
Mä jumppaan ja sinä "istut netissä"? :-)
Lähetä kommentti