keskiviikkona, tammikuuta 14, 2009

Tolkkua ja tolkuttomuutta

Haja-asutusalueelle rakennettavia megajättikauppakeskuksia vastustanut ja uusien asuntovelallisten työttömyyden aikaista asuntolainojen korkojen tukemista lama-aikana valtion varoista ehdottanut asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) näyttää jatkavan tolkun linjaa avauksissaan.

Nyt hän ehdottaa kiinteistöveron porrastamista rakennusten energiatehokkuuden ja mahdollisesti myös lämmitystavan mukaan. Hän perustelee ehdotusta sille, että Suomi ei saavuta ilmastotavoitteitaan, jos rakennusten energiatehokkuutta ei merkittävästi paranneta.

Oikein. Taloudellisilla ohjauskeinoilla saadaan kiinteistöjen omistajat huomioimaan energiatehokkuus eri toimissa ja samalla uusien kiinteisöjen suunnitteluun tulee ympäristönäkökulma myös budjetin kautta näkyväksi.

* * *

Tolkuttomuutta taas edustaa hallituksen alueellistamistoiminta ja harkintakyvyn puute siinä. Alueellistamisessa ei näytetä huomioivan toimintaa, vaan enimmäkseen aluepolitiikkaa tai oikeastaan irtopisteitä aluepolitiikassa.

Konkreettinen tapaus on lääkelaitoksen alueellistaminen Kuopioon. Sen lisäksi, että koko homma uhkaa tuottaa valtiolle miljoonien ylimääräisen laskun, se uhkaa romuttaa myös nykyisen lääkevalvonnan.

Raha ei nyt ole suurin ongelma, sillä tarvittavat ylimääräiset miljoonat valtio saa upotettua johonkin kustannuksiin, mutta lääkevalvonnan rakentaminen kokonaan uudestaan saattaa uhata jo paljon suurempia asioita ja arvoja.

Joissain tapauksissa alueellistaminen on onnistunut, mutta lääkelaitoksen kohdalla on menossa pakkosiirto, joka tuskin tuottaa mitään mainostettua hyvää.

Olisiko liikaa vaadittu, että tässä alueellistamistouhussa otettaisiin järki käteen?

* * *

Kiista yhdestä kalapuikosta aiheutti vantaalaisessa koulussa kähinän, jossa tarvittiin poliisia avuksi, jonka jälkeen koko homma meni hulinaksi.

Jossain on jotain pielessä, kun yhtä tavallista järjestyskysymystä ei koulussa saada ratkaistua ilman poliisia. Jossain on jotain pielessä, jos poliisin paikalle saapuminen aiheuttaa oppilaiden käytöksen riistäytymisen käsistä.

Tämäkin ongelma on oikeasti ensisijassa aikuisten ja vanhempien. Tolkkua tässäkin tarvitaan.

Aiheesta hieman lisää Jaikussa.

6 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Energiatehokkuuden huomioiminen kiinteistöverossa kuulostaa hyvältä, mutta pahoin pelkään, että siitä tulee taas jotain kummallista, joka ei oikeasti tuekaan energiankäytön vähentämistä. Vähän niin kuin nyt nuo jätemaksut, jossa joudut maksamaan vaikkei jätteitä tulisi ollenkaan, vaikka oikeasti sen pitäisi tukea sitä, että tuotat jätteitä mahdollisimman vähän.

En ymmärrä mikä meihin vanhempiin ja lapsiin on mennyt. Ainakin meidän koululla kovimpia koulun haukkujia ja opettajista valittajia ovat ne vanhemmat, joiden lapsukaisia meidän pojat kuvaavat sanoilla:kova kiroilemaan; muuten ihan mukava mutta häiritsee tunneilla; joo, se on semmoinen että se kiusaa - kaikkia tasapuolisesti... Ja tämä viimeisin kiusaaja oli laittanut edellisellä liikuntatunnilla niin ranttaliksi, että tunti piti lopettaa kesken, koska häntä ei saatu poistettua tunnilta.

Sama poika oli sanonut toisella tunnilla opettajalle, että taidat olla juovuksissa. Opettaja oli asiasta suuttunut, joka sai äidin soittamaan opettajalle että kyllä minun poikani saa sinulle niin sanoa, koska on totta että olet juoppo... Totta se onkin, mutta ei häntä koskaan ole koulussa vielä juovuksissa nähty. Eikä ole lasten asia sitä seikkaa hoitaa, se kuuluu aikuisille.

Meillä Isännyys sanoikin, että kuulostaa siltä, että lapset on laitettu käymään aikuisten taisteluita...

Mielestäni lasten pitää oppia tekemään niin kuin sanotaan, myös kyselemättä aina perusteita, ja erottamaan oikeat käskyt vääristä. Meillä vanhemmat antavat oikeita käskyjä ja on opetettu, että opettajien käskyt ovat myös oikeita. Sen sijaan ei tarvitse eikä saa totella, jos joku käskee tekemään jotain moraalitonta.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Tuollaiset energiaverot eivät toimi, jos ne eivät ole ymmärrettäviä ja kohdistu oikeisiin asioihin. Jos ne ovat byroktaattisia tai ohjaavat väärään suuntaan, koko idealta putoaa pohja pois.

Jotenkin tuntuu siltä, että nykykoulussa on koordinaatit hukassa, ilmeisesti siksi että kodin ja koulun väliltä osin puuttuu järkevä keskusteluyhtys ja tapa. Moraalikoodistossa ei kaikki asiat taida olla aina kohdallaan vanhemmillakaan.

Tuo on totta, että lapsista yritetään nykyääntehdä pikavauhtia aikuisten maailmaan sopivia, vaikka valmiuksia ei olisikaan. Suorittamisen vaatimukset ovat levinneet lasten maailmaan.

Niin se on, että sotamiehiä ei pidä pistää tekemään upseerien hommia. Eikä siis lapsia aikuisten taisteluihin.

enkeliporsas kirjoitti...

Kaikki ei ole aina kiinni kasvatuksestakaan. On henkisesti sairaita oppilaita, jotka oirehtivat.

Jos sairaita lapsia ei hoideta kuntoon lastentarhoissa tai alaluokilla, asiat tuppaavat kärjistymään.

Lasten mielenterveydellisten ongelmien hoitoon on satsattava ja sairaalapaikkoja on lisättävä.

Ennaltaehkäisy tulee aina halvemmaksi.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Ennaltaehkäisy on aina halvempaa ja inhimillisempää kuin sairauden hoitaminen.

Kaikki ei ole kasvatuksesta kiinni ja silloin täytyy tietysti olla muut keinot käytössä.

Inkivääri kirjoitti...

Tässä tapauksessa pitäisi kai äitikin laittaa hoitoon, koska ei hän pyytänyt pojalleen sen puolen apua, vaan puolusteli pojan käytöstä?!?

Totta on, että kaikki ei ole kodista kiinni, mutta aika paljon mekin voimme tehdä useissa tapauksissa...

Vaiheinen kirjoitti...

Niin. Tiedä nyt sitten kuka pitäisi pistää hoitoon, mutta sittemmin on tosiaan selvinnyt yksi jos toinen asia tämän tiimoilta, joka yhä edelleen osoittaa, ettei siellä vanhempien päässä kouluasioiden kohdalla ole kaikki kohdallaan.

Kaikki ei ole kodista kiinni, mutta kouluasioiden kohdalla perustaa luodaan siellä ja vanhempien oma rooli joskus suhteessa kouluun saattaa olla lähinnä katastrofaalinen kaikkien kannalta.

Ei sillä, etteikö koulussakin osattaisi sekoilla...