maanantaina, maaliskuuta 16, 2009

Ansiottomat

Elinkeinoministeriössä on ministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) johdolla päädytty yhä edelleen siihen, että sähköyhtiöiden ansiottomia windfall-voittoja voidaan verottaa. Asiaa on pohdiskeltu jo kolmisen vuotta ja edelleen malli on sama.

Ansioton voitto syntyy siitä, että sähkön hinta muodostuu kalleimman tuotantomuodon eli hiilen mukaan. Päästökauppa nostaa hiilellä tuotetun energian hintaa. Kuluttajia laskutetaan siis myös päästökaupan ulkopuolisesta energiasta hiilen hinnalla.

Sähköyhtiöt uhkaavat, että verot menevät kuluttajien maksamaan hintaan sekin. Ministeriössä taas on arvioitu, että näin ei käy, sillä sähkön hinta muodostuu markkinoilla ja yhtiöiden keinotekoinen hinnoittelu heikentää niiden markkina-asemaa.

Pääasiassa tämä ansiottomien tuottojen verottaminen koskisi lähinnä Fortumia ja Vattenfallia, jotka siis eivät halua luopua tyhjästä saatavista voitoistaan.

Olisikohan nyt siis aika ryhtyä toimeen tässä asiassa?

* * *

Ministeri Pekkarinen pohdiskelee päivän uutisissa myös ydinvoiman lisärakentamista.

Hän katsoo Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että Suomeen tarvitaan nolla tai enintään yksi uusi reaktori. Asiaan vaikuttaa myös metsäteollisuuden rakennemuutos, joka laskee energiantarvetta. Samaan aikaan on tekeillä viides ydinvoimalaitos sekä uusiutuvan energian tuotannon kasvattaminen.

Näkemys on siinä mielessä mielenkiintoinen, että Pekkarinen on aikaisemmin väläytellyt kahdenkin uuden rekatorin rakentamista. Hallituksella on käsittelyssään tällä hetkellä peräti kolme ydinvoimalahakemusta.

Poliittisesti näkemykset menevät tällä hetkellä aivan laidasta laitaan eli minkäänlaiseen kompromissiin asiassa tuskin on mahdollista päästä.

Kuten Pekkarinenkin sen nyt sanoo, nolla on täysin mahdollinen uusien ydinvoimaloiden lukumäärä. Jos päätetään hylätä kaikki ydinvoimalahakemukset, on energiastrategia rakennettavissa niin, että se suosii kestävämpää kehitystä.

Ei kommentteja: