keskiviikkona, maaliskuuta 04, 2009

Jäistä mediaa

Kevin Grandia kirjoittaa DeSmogBlogissa arktisen alueen jäätiköiden sulamisesta ja esittää kuvauksia siitä mitä on tapahtunut vuoden 1979 jälkeen.

Eräs niistä on NASA:n koostama videon pätkä Arktiksen jääpeitteen vuotuisesta minimistä:

Pelkän jääpeitteen koon pieneminen ei ole ainoa huolenaihe, vaan myös vanhan jään määrän väheneminen. Uusi lumi ja jää kun sulaa helpommin ja nopeammin.

Toinen kuvaus on yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen NSIDC:n mittaukset jääpeitteen laajuudesta sen pienenemisestä.

* * *

Viimepäivinä on yhdysvaltalaisessa ilmastoblogosfäärissä käyty kiivasta keskustelua The Washington Postin kolumnisti George Willin kirjoituksesta, jossa hän mm. kuvailee nykyistä ilmastotilannetta suunnilleen samanlaiseksi kuin vuonna 1979.

Vasta-argumentointi ja keskustelu on ollut varsin selväsanaista ja ulottunut myös ilmastoasioista itse journalismiinkin:
Ja niin edelleen.

Jostain syystä tuollaista keskustelukulttuuria kadehtii täällä suomalaisen jäyheän mediamaailman keskellä.

Keskustelussa on journalisteja, jotka uskaltavat olla eri mieltä valtavirran kanssa ja toisaalta, jos data ja argumentit pettävät, siitä myös sanotaan julkisesti. Kirjoittajien nahka kestää sen, että aina ei tule pelkkää hymistelyä tai kehua, vaan myös tarvittaessa sankollinen vasta-argumentteja.

Pelkät kirjoittajien nimet ja entiset meriitit eivät välttämättä merkitse mitään, vaan se arvostus on ansaittava yhä uudelleen jokaisessa kolumnissa.

Tuo muuten on sinänsä ihan hyvä periaate myös blogikirjoittamiseenkin.

Ei kommentteja: