tiistaina, maaliskuuta 24, 2009

Olympialaista teloittamista?

Amnesty International julkaisee tänään tilastoja vuoden 2008 teloituksista maailmassa. Tilastojen mukaan viime vuoden aikana ainakin 2390 ihmistä teloitettiin 25 maassa ja ainakin 8864 tuomittiin kuolemaan 52 maassa.

Tilanne pitkin maailmaa on huonontunut, sillä vuotta aikaisemmin Amnestyn tietojen mukaan yli 20 eri maassa teloitettiin ainakin 1 252 ihmistä. Valtaosa teloituksista tehtiin Kiinassa, Iranissa, Saudi-Arabiassa, Pakistanissa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 2007 yli 50 maassa ainakin 3 347 ihmistä sai kuolemantuomion.

Todelliset teloitettujen ja kuolemaantuomittujen määrät ovat suurempia, sillä monet valtiot pitävät oman lukemansa salassa.

Viime vuonakin Kiina teloitti enemmän tuomittuja kuin koko muu maailma yhteensä. YLE Uutisten mukaan Kiina teloitti viime vuonna yli 1700 kuolemaantuomittua, kun vuotta aikaisemmin teloitettujen määrä Amnestyn tietojen mukaan oli ainakin 470.

Se nyt vaan ei taida olla mitään sattumaa, että Pekingin olympiakisat järjestettiin viime kesänä ja yhä useampi ihminen menetti valtion toimesta henkensä. Kisojen vuoksi maan ihmisoikeustilanne heikkenemisestä raportoitiin jo aikaisemmin.

Tätä veristä tahraa olympialiikkeen kyljestä ei voi pestä ihan vain sillä, Kiina lupasi kansainväliselle olympiakomitealle (KOK) parannuksia ihmisoikeustilanteeseen. Todellisuus näyttää siis siltä, että olympialaiset merkitsivät lisää ruumiita. KOK ei voi väittää, ettei heitä olisi varoitettu tai ettei asiasta olisi yritetty keskustella jo etukäteen.

Politiikka ei kenties kuulu urheiluun, mutta urheilulla tehdään politiikkaa ja on sinisilmäistä väittää, ettei sillä ole merkitystä.

* * *

Kuolemantuomio muuten ei ole pelkästään kaukaisten maiden ongelma, sillä rangaistusmuoto on käytössä myös Euroopassa. Valko-Venäjä on viimeinen Euroopan valtio, jossa kuolemanrangaistus on yhä käytössä.

Viime vuonna maassa tiettävästi teloitettiin 4 henkilöä ja salailu on laajaa.

* * *

Siteerataa Amnestyn Suomen osaston oikeudellista asiantuntijaa Susanna Mehtosta:
"Kuolemanrangaistus on äärimmäisen julma, epäinhimillinen ja halventava rangaistus. Mestaus, sähkötuoli, hirttäminen, myrkkyruiskeet, ampumalla teloittaminen ja kivittäminen eivät kuulu 2000-luvulle”.

Ei kommentteja: