maanantaina, maaliskuuta 02, 2009

Kotimaista

Vihreät vaativat, että ydinvoimapäätöksille otetaan aikalisä. Energiankulutus on kääntynyt laskuun ja ydinvoima olisi tässä tilanteessa turhaa. Vihreiden mielestä ydinvoimaa ei tarvita myöskään ilmasto -ja energiatavoitteiden täyttämiseen. Heidän mukaansa uusien ydinvoimaloiden rakentaminen tekisi Suomesta ydinsähkön viejän.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) taas haluaa, että ydinvoimapäätökset tehdään tämän hallituksen aikana ja että ydinvoimaa pitää rakentaa lisää vaikka sähkönkulutus Suomessa laskisikin. Hänen mielestä taantumasta aiheutunut kulutuksen taittuminen ei ainakaan vielä poista tarvetta ydinvoiman lisärakentamiseen. Lisäksi hallitus aikoo korvata myös tuontisähkön kotimaisella tuotannolla.

Uutinen kertoo vielä, että Pekkarisen mukaan päästötavoitteisiin yltäminen on vaikeaa ilman uutta ydinvoimalaa.

* * *

Kun ministeri puhuu siitä, että taantuma olisi vienyt sähkönkulutuksen alamäkeen, hän taitaa hieman oikaista tilastoja tulkitessaan. Kulutuksen lasku alkoi jo selvästi ennen taantumaa ja globaalia talouskriisiä. Lisäksi maassamme on menossa teollisen rakenteen muutos, joka vain vahvistaa tuota kehitystä. Lisäksi lama tullessaan vain vahvistaa ilmiötä.

Toinen kummallisuus on se, että ydinvoimasta puhutaan kotimaisena energiantuotantona. Toki se voimalaitos sijaitsisi Suomen maaperällä, mutta se ostettaisiin koko joukolla miljardeja ulkomailta, sitä rakentaisivat ulkomaiset rakennushenkilöt (ent. rakennusmiehet) ja joissain vaihtoehdoissa laitoksen omistaisi monikansallinen yritys. Laitosta pyörittämään ei suurta voimaa tarvita.

Missä se ydinvoiman kotimaisuus on vai onko elinkeinoministeri antanut sille ihan uuden sisällön?

Päästötavoitteiden kanssa lisäydinvoimalla ei ole välttämättä mitään tekemistä, sillä ensimmäiset reippaat päästöleikkaukset on jo sovittu tehtäväksi vuoteen 2020 mennessä ja siihen mikään uusi ydinvoimala ei ehdi. Sen jälkeinen aika vaatiikin sitten jo aivan erilaista strategiaa mitä hallitus nyt kaavailee.

Odottelemalla ydinvoimaloiden valmistumisia, me vain hukkaamme aikaa ja viemme mahdollisuuksia todelliselta energiatehokkuuden parantamiselta ja uusiutuvien energiamuotojen esiinmarssilta.

4 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

No höh, kotimainen energia on se energia, mitä ei tarvitse tuoda rajojen takaa8) En kannata ydinvoimaa vaan yritän saada Isännyyttä innostumaan aurinkokennoista katolle ja tuulimyllystä pellon laitaan - laittaisivat nyt lamantorjuntarahoja tuulimyllyjen rakentamiseen.

Vaiheinen kirjoitti...

Uusiutuvat kannattaa.

Se kotimaisuus vaatii vähän muitakin kriteerejä, jos rahat kannetaan reppuselässä ulkomaille.

Anonyymi kirjoitti...

Energiaratkaisujen pitää olla pragmaattisia, EI ideologisia.

Tässä tilanteessa meillä ei ole varaa muuhun kuin laittaa eri tuotantomuodot hintajärjestyksen sen mukaan, paljonko päästämättä jäänyt hiilidioksiditonni maksaa.

Ratkaisuja on lähdettävä rakentamaan listan halvimmasta päästä, olivat ne sitten mitä hyvänsä. Muuhun meillä ei ole varaa.

Vaiheinen kirjoitti...

Se on totta, että operationaaliset päätökset eivät ole välttämättä luonteeltaan ideologisia tai aatteellisia.

Energian tuotantomuotoja vertailtaessa ei ole kovinkaan viisasta tuijottaa myöskään pelkästään nk. seinästä seinään hintaan, koska sen tiedetään yhteiskunnan kokonaisuus huomioon ottaen olevan pahasti puutteellinen. On tarkasteltava koko elinkaarta ja pitemmällä aikavälillä.

Ilmastonmuutokseen liittyviä strategisia ratkaisuja ei voi tehdä millään opilla pelkästään yhden tai kahden vaalikauden mittaisella tarkastelulla, vaan on puhuttava kokonaisvaikutuksista vuosikymmenten tai jopa 100 vuoden ajanjaksolla.

Tällainen strateginen ajattelu vaan ei näytä sopivan ydinvoimalobbylle, sillä ydinvoiman ongelmat tulevat esiin sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Lyhyellä siksi, että siitä ei ole ratkaisuksi niihin päätöksiin, jotka on käytännössä pakko tehdä ennen vuotta 2020 ja pitkällä aikavälillä siksi, että ydinvoiman kustannukset ja ongelmat kasaantuvat sinne sen lisäksi, että pääomavaltaisena energiantuotantotapana se vaatii myös sitä pääomaa.

Energiaratkaisut eivät voi olla myöskään pelkästään matematiikkaa tai euroja. Ydinvoimassa on esimerkiksi biosfääriin keinotekoisesti tuodun säteilyn ja ydinjäteongelman vuoksi aina myös eettinen dimensio. Sitä ei noin vaan voi ohittaa etenkään kun ydinvoima ei ole ilmasto-ongelmaan mikään sveitsiläien linkkuveitsi, kuten annetaan helposti ymmärtää.

Niin. Kun tuli rahat puheeksi, niin mainittakoon nyt vielä uudemman kerran sekin, että ydinvoimalla on yhteiskunnalle ja kuluttajille hinta ja se ei ole edes vähäinen, vaikka muuta väitetäänkin.