Säteilevää jahkailua
Olkiluotoon rakennettavan viidennen ydinvoimalan työmaalla on taas jahkailtu. STUK ja Teollisuuden voima sopivat syksyllä ja alkutalvesta STUK:n aikaisemmin työmaalle tekemän erityistarkastuksessa nimetyistä korjauskohteista.
Korjausten toteutus on venynyt. Viimeiset korjauskohteet ovat asennuksenaikaisten hitsausten valvonta ja työmaan kielitaito. Niihin on tartuttu vasta tällä viikolla eli yli puoli vuotta erityistarkastuksen jälkeen.
Hitsausten osalta tilanne on huolestuttava, sillä koko homman turvallisuus riippuu niistä. Kielikysymykset ovat nekin myös turvallisuuskysymyksiä. Työmaalla on tähän mennessä työskennellyt 60 eri kansallisuutta edustavia työntekijöitä. Mikähän mahtaa olla se kieli, jolla kaikki työntekijät oikeasti pystyvät ymmärtämään riittävästi toisiaan?
Nykyinen arvio voimalaitoksen valmistumiselle on kesässä 2012, mutta todellisuudessa kukaan ei tiedä tuleeko tästä viidennestä virheestä ikinä valmista. Laitoksen piti siis alunperin olla valmis tänä vuonna.
Samaan aikaan TVO:n ja Arevan miljardiriitaa sovitellaan välimieslautakunnassa. Osapuolet vaativat toisiltaan 2-2,4 miljardin korvauksia.
Tilaajan ja toimittajan välillä on kiistaa juuri tuon laitoksen myöhästymisen aiheuttamista lisäkustannuksista. Ilmeisesti kuluttajille lopulta lankeava lisälasku on 3 miljardin euron luokkaa.
Voisikohan joku laskea pääsisivätkö kuluttajat ja yhteiskunta halvemmalla, jos koko hanke keskytettäisiin ja haudattaisiin lopullisesti?
"Viikon säteilevä aivopieru"-palkinto voidaan myöntää puolustusministeri Jyri Häkämiehelle (kok.) vaatimuksesta rakentaa 3 uutta ydinvoimalaa. Hänen mukaansa "rahoittajat ja rakentajat pystyvät arvoimaan voimaloiden määrän, kannattavuuden ja rakentamisjärjestyksen". Valtion tehtäväksi jäisi sitten katsoa vain turvallisuuskriteerejä.
Lausunto tarkoittaa käytännössä sitä, että ydinenergialain tarkoittama yhteiskunnan kokonaisedun mukaisuuden tarkastelu ulkoistetaan rahoittajille ja rakentajille eli joillekin monikansallisille pääomapiireille. Arvovalinnasta tehtäisiin fiskaalinen asia eli politiikka pois politiikasta.
Häkämiehen vaatimukset tarkoittaisivat myös sitä, että ydinvoimaa rakennettaisiin vientiin, Suomesta tulisi maailman suurin ydinjätteen tuottaja henkeä kohden laskettuna ja tukahduttaisi uusiutuvan energian sekä energiatehokkuuden kehittämisen.
Idea on Greenpeacen mukaan myös ristiriidassa hallituksen omien strategisten linjausten kanssa. Jokin aika sitten tehdyn mielipidekyselyn mukaan suomalaiset eivät ole samaa mieltä Häkämiehen mielipiteen kanssa.
(Kuvassa ketjureaktio. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti