keskiviikkona, maaliskuuta 11, 2009

Suomiko edistyksellinen ilmastoasioissa?

Suomi ei ole erityisen edistyksellinen ilmastokysymyksissä, vaikka kansalaisten huoli asiasta onkin hyvin laajaa.

Ruotsi on asettanut tavoitteet ihan eri lukemille eli Ruotsin hallitus aikoo vähentää päästöt lähes puoleen. Tehdyn ehdotuksen mukaan kasvihuonekaasupäästöjä on määrä vähentää 40 % vuoteen 2020 mennessä. Uusiutuvien energialähteiden pitäisi tuolloin kattaa puolet maan energiankulutuksesta.

Suomi tavoittelee hallituksen laatiman ilmasto- ja energiastrategian mukaan päästöjen vähentämistä 20 % vuoteen 2020 mennessä ja silloin uusiutuvilla energiamuodoilla pitäisi tuottaa 38 % energiasta.

Kireämmät päästöjen vähennykset ovat hyvinkin tarpeen, sillä viimeaikaiset tutkimustulokset ovat osoittaneet huolestuttavia merkkejä maapallon napa-alueiden jäätiköiltä, samaan aikaan kun päästöt ovat vain lisääntyneet. Samaan aikaan NASA Goddard Institute for Space Studies-tutkimuslaitoksen ilmastotutkijat kertovat, että vuodesta 1880 alkaneiden mittausten 10 lämpimintä vuotta osuvat vuosien 1997 ja 2008 väliin.

EDIT 12.3.2009 klo 7.50
Ruotsi hallituksen tavoite on vähentää ilmastopäästöjä 40 % vuoden 1990 tasosta. Tuo tason määrittävä tavoitevuosi on olennainen määritettäessä päästövähennysten tarkkaa määrää.

Ajatuksia Ensimmäisestä Maailmasta-blogin Sampsa huomauttaa WWF:n tietoihin nojautuen, että tosiasiassa Ruotsi aikoo vähentää omia päästöjään vain 27 % ja loput vähennyksestä hoidetaan CDM:n avulla esimerkiksi viemällä teknologiaa kehitysmaihin. Silti Ruotsin tavoitteen taso on korkeampi kuin EU:lla, joka on vähentämässä omia päästöjään vaivaiset 10 % ja CDM:n avulla.

Ei kommentteja: