GOCE painovoimaa tutkimaan
Maan lähiavaruudessa on viimeaikoina käynyt kohtalainen kuhina, kun sinne on lähetetty uusia luotaimia ja viimeksi viime yönä avaruussukkula Discovery lähti viemään kansainväliselle ISS-avaruusasemalle mm. aurinkopaneleja.
Lähiavaruudessamme alkaa olla satelliitteja ja muuta materiaalia sen verran, törmäysten uhka on kohtalainen. Viimeksi viime viikolla avaruusromu uhkasi törmätä ISS:ään ja sen miehistö joutui varustautumaan aseman hätäevakuointiin.
EDIT klo 22.21. Tulevana yönä ISS on jälleen törmäysvaarassa, sillä pala venäläistä Kosmos 1275-satelliittia on ohittamassa ISS:n noin 800 metrin etäisyydellä. Se on huomattavasti vähemmän kuin edellinen törmäysuhka, mutta nyt miehistöllä on aikaa valmistautua.
Maan pinnalla voimme seurata lähes realiaikaisesti luotainten, satelliittien (NASA:n Java-appletti) tai vaikkapa ISS:n sijaintia ilmakehän yläpuolella.
Seuraava mielenkiintoinen avaruuteen lähetettävä satelliitti on Euroopan avaruusjärjestö ESA:n GOCE-satelliitti. GOCE piti lähettää matkaan tänään maanantaina, mutta laukaisun viime hetkillä tapahtuneen teknisen häiriön johdosta laukaisua on jouduttu lykkäämään.
EDIT 17.3. klo 7.09. Laukaisua yritetään jälleen tiistaina iltapäivällä klo 16.21 Suomen aikaa. ESA TV näyttää laukaisun livestreamina.
GOCE:n tehtävänä on kartoittaa Maan painovoimakenttää olennaisesti aikaisempaa tarkemmin. Se auttaa tutkimaan paremmin merien vesikiertoa, meren pinnan muutosta, ilmastonmuutosta, maapallon tulivuoritoimintaa sekä maanjäristyksiä.
Seuraavassa on ESA:n tuottama 6,23 minuutin video GOCE:n tehtävästä. Video selvittää myös sen, että meidän arkipäivässämme tuntema painovoima eli gravitaatio ei ole ihan kaikkialla samanlainen.
GOCE:n tehtävä ei ole siis varsinaisesti avaruuden tutkiminen, vaan sen tehtävänä on auttaa meitä ymmärtämään omaa kotiplaneettaamme Maata paremmin.
(Videon lähde: ESA:n Media Corner)
PS. Sekä NASA että ESA tarjoilevat nykyisellään avaruusasioista kiinnostuneille koko joukon videomateriaalia verkosta.
EDIT 18.3.2009 klo 8.56
GOCE laukaistiin avaruuteen venäläinen ballistisesta ohjuksesta muunnetulla Rockot-kantoraketilla tiistaina klo 16.21 Suomen aikaa. GOCE:n rata kulkee Maan napojen yli 280 kilometrin korkeudella 96,7 asteen kulmassa päiväntasaajaan nähden.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti