perjantaina, maaliskuuta 20, 2009

Jääkarhut tunnustettu

Yhdysvallat allekirjoitti yhdessä neljän muun arktisen alueen maan (Kanada, Tanska, Norja ja Venäjä) kanssa julkilausuman, jossa todetaan ilmastonmuutoksen olevan suurin yksittäinen uhka jääkarhuille ja vaaditaan nopeita tekoja ilmastonmuutosten hillitsemiseksi.

Vaikka kyse on pieneltä symboliselta eleeltä vaikuttava asia, kyse on myös konkreettisesta suunnanmuutoksesta Yhdysvaltojen politiikassa. Alkuvuodesta Yhdysvallat ilmoitti lykkäävänsä omaa päätöstään siitä, uhkaako ilmastonmuutos jääkarhuja.

Yhdyvaltojen edellisen hallinnon edustajat toimivat kuten ilmastonmuutoksen vaatimien toimien jarruttajat eli maan edustajien mukaan uudet tutkimustulokset ja yleinen keskustelu vaativat asiassa lisätutkimuksia.

Lisätutukimuksia aina tarvitaan, mutta nyt ilmastonmuutoksen kanssa on edetty jo niin pitkälle ja tietoa on niin paljon, ettei ole mitään syytä viivyttää toimenpiteitä.

Suurimpien maalla elävien lihansyöjien eli jääkarhujen ahdingon tunnustaminen ei sinänsä pelasta yhtään mitään. Yhdysvaltojen poliittista suunnanmuutosta on kuitenkin tervehdittävä ilolla ja huomattava, ettei asia ole jäämässä pelkiksi puheiksi, vaan siitä seuraa myös sitoumuksia.

Suunnanmuutoksia tarvitaan vielä paljon, sillä aikaisemmat ilmastoskenariot ovat osoittautumassa optimistisiksi ja uhkakuvat ovat synkentyneet.

(Kuvassa jääkarhu (Ursus maritimus), kuvattuna Wapusk National Parkissa, Kanadan Manitobassa. Kuvaaja Ansgar Walk. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

Ei kommentteja: