torstaina, maaliskuuta 12, 2009

Ilmastoasenteita laman keskellä

Eilen oli puhetta Ruotsin kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksistä. Samasta asiasta kertovassa YLE Uutisten jutussa on yksi olennainen asia:

"Ministerien mukaan talouslama ei saa olla syy toiminnan lopettamiselle, vaan nyt on päinvastoin muutettava teollisuuden rakenteita ilmastoystävällisemmiksi, jotta ne ovat kilpailukykyiset, kun markkinatilanne aikanaan paranee. Ilmaston huomioonottava tuotantotapa on omiaan luomaan uusia työpaikkoja ja lisäämään vientiä, ministerit uskovat."
"Ministereillä" viitataan Ruotsin talousministeri Anders Borgiin, elinkeinoministeri Maud Olofssoniin ja ympäristöministeri Andreas Carlgreniin, jotka ovat julkaisseet asiasta kirjoituksen Dagens Nyheterissä.

Ruotsissa on siis poliittisella tasolla havaittu se, mistä Suomessa ei puhuta politiikassa oikeastaan ollenkaan. Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii meiltä reippaita rakenteellisia muutoksia myös taloudessa.

Muutos voi tuoda tullessaan uusia työpaikkoja ja kestävään talouteen perustuvaa aktiivisuutta. Mikäli lamaa hoidetaan kuin ennen vanhaa eikä edes yritetä muuttaa talouden ympäristöllistä suuntaa, edessä oleva talouden muutos on entistäkin pahempi.

Ei kommentteja: