lauantaina, maaliskuuta 14, 2009

Ilmastoasioita Kööpenhaminasta

Torstaina päättynyt tutkijakokous totesi, että ilmastonmuutos toteutuu nopeammin kuin maailman tiedeyhteisö on kyennyt ennustamaan ja ettei enää ole tekosyitä olla tekemättä mitään.

Kokouksen tuloksista julkaistaan yhteenveto kesäkuussa.

Kööpenhaminassa pidetyssä kokouksessa paikalla oli yli 2500 tutkijaa. Kokous liittyi joulukuussa pidettävän niinikään Kööpenhaminassa pidettävän ilmastokokouksen (COP15) valmisteluihin. Joulukuussa on tarkoitus solmia uusi kansainvälinen sopimus ilmastopäästöjen rajoittamiseksi.

Tämä sopimus saattaa hyvinkin olla tärkein yksittäinen sopimus, joka määrää maapallon kehityksen suuntaan seuraavina vuosisatoina.

YLE Uutisen mukaan:

Tutkijat julkistivat vetoomuslistan poliittisille päättäjille. Vetoomuksen tärkein viesti on, että pidättymistä ilmaston lämpenemistä estävistä toimista ei voi enää mitenkään perustella. Ilmastonmuutos on aiheuttamassa peruuttamattomia vaikutuksia koko maapallolle.
* * *

Ilmastouutiset eivät muutenkaan ole olleet mitenkään iloisia. Otetaan poimintana COP15:n sivuilta edellä kerrotusta konferenssista Yalen yliopiston ilmastoasiantuntija Steven Sherwoodin haastattelu.

Siinä hän kertoo, että mikäli kasvihuonekaasupäästöjen kasvu vain jatkuu, suuret alueet Maasta saattavat tulla kelvottomaksi asumiselle. Suuri saattaa tässä tapauksessa tarkoittaa puolta ihmisen nyt asuttamasta alueesta.

Esimerkiksi tuon uhkakuvan seurauksia ei voi edes kuvitella toistaiseksi.

* * *

COP15:n sivuilla on esitelty myös 10 energiamyyttiä, joihin kannattaa tutustua tarkemminkin.

Seuraavat energiasta usein sanotut asiat ovat myyttejä:
  1. Aurinkovoima on liian kallista laajaan käyttöön
  2. Tuulivoima on liian epäluotettavaa
  3. Aaltoenergia ei toimi
  4. Ydinvoima on halvempaa kuin muut vähänpäästöiset energialähteet
  5. Sähköautot ovat hitaita ja rumia
  6. Biopolttoaineet ovat aina ympäristölle haitallisia
  7. Ilmastonmuutos tarkoittaa sitä, että tarvitsemme lisää maanviljelystä
  8. Hiilivapaat asunnot (zero carbon homes) ovat paras tapa välttää kasvihuonekaasvupäästöjä rakennuksista
  9. Tehokkaimmat energian tuotantolaitokset ovat suuria
  10. Kaikki ehdotetut ilmastonmuutoksen ratkaisut vaativat uutta teknologiaa
Älä siis ilman kritiikkiä usko nk. asiantuntijaa, joka esittelee tällaisia fraaseja ja vaatii lisää keskitettyä energiantuotantoa.

* * *

On itseasiassa täysin käsittämätöntä, että meillä on Suomessakin poliitikkoja, joiden mukaan asioista ei vielä tiedetä riittävästi tai ettei itse ongelmaa oikein ole olemassakaan tai ainakaan sille ei pitäisi tehdä kovinkaan paljoa juuri nyt.

Näin EU-vaalien lähestyessä on tärkeää, että äänestäjät tarkkailevat ehdokkaita ja tiukkaavat heiltä selvät kannat ilmastonmuutokseen liittyviin kysymyksiin. EU on esimerkiksi Kööpenhaminan kokouksessa se toimija, joka meidän eurooppalaisten täytyy ensin vakuuttaa siitä, että muutos on välttämätön. Nyt.

* * *

Vaiheisen sivulle on tuohon oikeaan sivupalkkiin nostettu RSS-feedi tuolta COP15:n sivuilta, jotta kokoukseen liittyviä uutisia voi seurata sitä mukaa kuin niitä tulee.

Ei kommentteja: