sunnuntaina, maaliskuuta 15, 2009

Pelastetaan Malediivit

Ranta MalediiveillaMalediivit ovat todennäköisesti se valtio, joka kärsii ilmastonmuutoksesta ensimmäisenä ja eniten. Koko valtio uhkaa hävitä maapallon kartalta.

Malediivien keskikorkeus merenpinnasta laskettuna on 1,5 metriä ja korkein kohta 2,3 metriä merenpinnan yläpuolella. Asukkaita tässä Intian valtameressä sijaisevassa 2000 saaren ja atollin valtiossa on 385 000.

Vuonna 2008 valittu presidentti Mohamed Nasheed kertoo Observerissä, että Malediivit aikoo olla kymmenessä vuodessa hiilineutraali valtio eli se ei tuottaisi lainkaan kasvihuonekaasujen päästöjä nettomääräisesti.

Kyseessä ei ole ensimmäinen valtio, joka tähän pyrkii, vaan Norjalla on suunnitelmissa olla hiilineutraali valtio vuonna 2030. Maiden projektien sisältökin on erilainen.

Suunnitelma maksaa 110 miljoonaa dollaria, mutta hankkeen odotetaan maksavan itsensä takaisin nopeasti, koska hankkeen seurauksena maan ei tarvitse enää hankkia öljyä energian tuotantoon tai liikenteeseen. Jos öljyn hinta nousee 100 dollariin barrelilta, muutos maksaa itsensä 11 vuodessa.

Nasheed sanoo Observerissä, että maailma on vaarassa kohdata sydänpysähdyksen, mutta me käyttäydymme edelleen kuin olisimme vain viluisia.

Hän sanoo myös toivovansa, että maapallon muut maat lähtevät samalle tielle Malediivien kanssa.

Se on todellakin tarpeen, sillä Malediivit ei pysty enää pelastamaan itseään yksin.

Pelastetaan mekin Malediivit.

(via YLE Uutiset)

(Kuva: KingKurt22. Kuvan lähde: Wikimedia Commons)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikun Tuvalu!

Pelastetaan Tuvalu!

Vaiheinen kirjoitti...

No pelastetaan! Sehän sopii. Kaikki Tuvalun ja Tuvalu kaikkien puolesta.

Anonyymi kirjoitti...

Eivät ole kaikille ihan selviä nämäkään asiat:

http://tinyurl.com/ch33hm

Itse asiassa tuo on ihan hyvä blogi, kun vaan mielessään muistaa kääntää kaikki sen väittämän päinvastaisiksi.

Vaiheinen kirjoitti...

No eipä niin näytä olevan.

Näkemyksiä on tietysti monia, mutta jos yhteen paikkaan kokoontuu 2500 tutkijaa asian tiimoilta, niin siitä on mahdoton mitään globaalia salaliittoa aikaiseksi saada.

Erilaisille näkemyksille on tietenkin tilansa, mutta poliitikkojen on nyt viimeinen aika osoittaa valistuneisuutensa ja ryhtyä tarvittaviin toimiin.