lauantaina, maaliskuuta 28, 2009

Hiilettömään yhteiskuntaan

YLE Uutiset kertoo, että EU:n ympäristöneuvosto on ensimmäistä kertaa asettanut pitkän tähtäyksen suunnitelmat kasvihuonekaasupäästövähennyksiksi. Suunnitelmat on tehty kansainvälisen ilmastonmuutosneuvotteluiden tavoitteita varten.

Suunnitelman mukaan teollisuusmaiden tulee vähentää päästöjään 80 - 95 % vuoteen 2050 mennessä. Ennen sitä EU tavoittelee teollisuusmaille 25 - 40 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Tämä lyhyemmän aikavälin tavoite on suunnilleen se, mihin EU on tähänkin mennessä sitoutunut.

Tavoite tarkoittaa pitkälle sitä, että yhteiskunnan ja talouden on muututtava voimakkaasti kohti hiiletöntä yhteiskuntaa.

Kehitysmaiden pitäisi EU:n ympäristöneuvoston linjausten mukaan pienentää päästöjensä kasvua 15 - 30 % nykyiseltä kasvu-uralta vuoteen 2020 mennessä.

Tavoitteilla pyritään siihen, että maapallon lämpötilan nousu on pidettävä kohtuullisissa rajoissa.

Rahasta edelleenkään ei EU:ssa ole ollut puhetta. Mikään ei toteudu ilman konkretiaa, joten tavoitteet ja puheet ovat toiveajattelua ennen kuin syntyy toimintaa.

Lähtökohtaisesti tavoitteen asettelu on positiivinen asia. Sillä täytyy kuitenkin saada myös Yhdysvallat, Kiina ja Intia ja muut mukaan, muuten tulevien sopimusten vaikutukset jäävät puolitiehen.

Yksi asia meidän kansalaisten ja kuluttajien täytyy muistaa. Nuo tavoitteet eivät toteutuakseen ole pelkkiä numeroita, vaan ne tarkoittavat voimakasta yhteiskunnallista muutosta.

Se ei ole kivutonta ja meidän valitsemiemme päättäjien on tehtävä päätöksiä, jotka maksavat meille veronmaksajille ja rajoittavat nykyisin tuntemaamme toimintaa. Meidän on hyväksyttävä nämä päätökset ja se, ettei kaikki voi olla enää samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Meidän on myös tuettava poliitikkoja tekemään nämä vaikeat päätökset.

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Olet oikealla asialla, mutta kannattaa olla varovainen termien kanssa, "hiiletön yhteiskunta, geenitön ruoka ja säteilemätön luonto" on tavoitteena mahdoton, jos otetaan huomioon että ihmisestäkin 18 % on hiiltä.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Tuo "hiiletön yhteiskunta" on kieltämättä terminä hieman hankala. Eikä siis allekirjoittaneen keksimä, vaan sitä käytetään esimerkiksi tuossa Ylen jutussa.